Biologische kippenboerderij De Lankerenhof test met coöperatie Odin of de vrije dubbeldoelkip van Les Bleues aansluit bij de duurzame pluimveehouderij van de toekomst. Met de snelle groei van de haantjes en de goede voeropname in deze warme periode komt dit ras positief uit de eerste resultaten, zo blijkt. De geslachte haantjes en eieren zijn verkrijgbaar in de Odin winkels.
De Lankerenhof maakt in haar stallen, naast de 12.000 leghennen en 6000 opfokhennen, plaats voor de proef met 220 Les Bleues kippen. “De hennen zijn nu rond de zeventien weken oud en de haantjes groeien veel harder dan die van de commerciële bruine legrassen. Ze zijn nu geslacht en zijn bijna dubbel zo zwaar”, vertelt Marjanne Borren, samen met echtgenoot Chris de ondernemers van het bedrijf in Voorthuizen. “Nu heeft het laatste koppel haantjes van de legrassen vanwege de warmte een minder grote voeropname gehad en zijn ze daardoor minder gegroeid. Maar duidelijk is wel dat de Les Bleues wel een goede groei hebben gehad.”
Rekenen aan één ras met dubbeldoel
Bij de hennen moet nu blijken of de leg interessant genoeg is voor het hele leghok. “De meeropbrengst van het vlees moet wel heel veel eieren goed maken. Als de hennen minimaal 250 eieren gaan leggen en we de winst van de haantjes weten, kunnen we eraan gaan rekenen. Dan kunnen we bepalen of één ras met dubbeldoel rendabel is”, zo voorziet Marjanne.
Het Franse Les Bleues, uitgedost met witte veren en blauwgrijze poten en van biologische oorsprong een zuiver ras dat voor eigen nageslacht zorgt. Het is ook een vrij ras dat kippenboeren de mogelijkheid geeft om zelf volgende generaties kippen te fokken. Dit maakt hen minder afhankelijk van fokbedrijven. “Zelf doorfokken met een zuiver ras zorgt voor een bedrijfseigen fokkerij met heel veel gezondheidsvoordelen. Dat is een van onze drie doelen voor het meedoen aan de proef, naast dat we geen hanen meer hoeven af te maken en hennen hebben waaraan aan het eind meer vleesopbrengst zit”, vertelt Marjanne Borren.
Het Les Bleues vlees van de eerste 200 haantjes en soepkippen, geslacht bij Kemper Kip, ligt nu met een recept in de Odin winkels klaar voor de 117 leden die zich aanmeldden voor een voorverkoop. Daarna zijn de haantjes voorlopig exclusief te koop in de internetwinkel. Eind deze maand zijn ook de eieren van de 220 Les Bleues-hennen verkrijgbaar in de 21 winkels van de biologische coöperatie.
Vrije boeren met vrij ras
Odin, die haar assortiment biologische en biodynamische producten voortdurend verduurzaamt, wil met de test een bijdrage leveren aan het duurzamer en evenwichtiger maken van de pluimveehouderij. “En dat kan misschien met dit vrije dubbeldoelras Les Bleues”, denkt woordvoerder Mari den Hartog. “De huidige legkippenrassen zijn doorgaans hybride. Dit betekent dat er met deze kippen niet gefokt kan worden. Hierdoor zijn boeren afhankelijk van de bedrijven die deze dieren fokken. Dit geldt voor een groot deel van de gangbare en biologische boerenbedrijven.”
“Het ras Les Bleues is geen eigendom van een organisatie of persoon. Vrije rassen maken boeren dus minder afhankelijk”, aldus Mari.“Daarnaast is er in Frankrijk en Duitsland ervaring met het houden van dit ras waar wij op voort kunnen borduren.”
Odin werkt voor de proef samen met De Lankerenhof: “een jarenlange partner van ons, onder meer omdat het bedrijf dicht tegen de biodynamische normen aan zit, wat onze voorkeur heeft. Daarnaast zijn ze erg innovatief, bijvoorbeeld met hun Haantje de Coq.”
Lekkere eieren en goed vlees
Ook bijzonder aan dubbeldoelras Les Bleues is dat de hennen lekkere eieren leggen en de hanen goed vlees bieden. “In de huidige pluimvee-industrie komen legkippen en vleeskuikens uit verschillende rassen. Hennen en hanen van het vleeskuikenras produceren snel veel vlees, terwijl hennen van het legkippenras veel eieren leggen. Maar de hanen van dit legkippenras produceren niet veel vlees. Die haantjes worden in de pluimvee-industrie bijna altijd tijdens hun eerste levensdagen gedood.”
Het ras sluit volgens Mari den Hartog goed aan bij de missie van Odin. “De pluimveesector probeert te vernieuwen en is op zoek naar andere wegen. De sector onderzoekt langzaam groeiende rassen en probeert innovatieve marktconcepten uit. Met deze proef leveren wij onze bijdrage hieraan. Wanneer deze slaagt, is dit een volgende stap naar een meer evenwichtige en duurzame omgang met dieren. Daarnaast hebben we heel bewuste leden en vinden we het belangrijk om hen te betrekken bij de keuzes die we maken.”