Vanuit wetenschappelijk perspectief lijkt de productontwikkeling van het vroege voeren een veelbelovende kant op te gaan. Maar hoe doet het gloednieuwe SmartStart™ post-hatch feeding concept het in praktijk?
Bij Broederij Munsterhuis zijn ze inmiddels zo'n driekwart jaar aan het testen met het direct toedienen van speciaal, vochtig voer aan net uitgekomen vleeskuikens. Eigenaar Bert Munsterhuis zijn eerste indrukken over het concept zijn positief.
Voordat Broederij Munsterhuis overstapte naar het gloednieuwe SmartStart™ concept van Pas Reform, zaten de kuikens in de allereerste fase van hun prestatiegerichte leven soms wel dertig uur zonder voer en vocht. Toch is Munsterhuis er niet van overtuigd dat ze iets tekort kwamen: “Het is niet perse een natuurlijke behoefte van kuikens om direct na het uitkomen te gaan vreten en drinken. Wel denk ik dat we dit gedrag kunnen stimuleren. En afgaande op de eerste indrukken, denk ik ook dat hiermee wel de nodige resultaten te behalen zijn.”
“Eerste indruk: hiermee zijn resultaten te behalen”
Munsterhuis vertelt dat er recent uitkomkasten zijn aangepast. “Bij de nieuwe Pas Reform-bakken zitten de voergoten aan de buitenzijde, waardoor we ze goed kunnen aanlichten. Door de kuikens met licht te stimuleren, zullen er nog meer direct overgaan tot vreten. Daarmee worden de resultaten ongetwijfeld een stuk duidelijker én stabieler”, aldus Munsterhuis. Hij denkt dat er vooral bij kuikens van jonge moederdieren veel winst te behalen valt, omdat daarbij de ‘hatch window’ het grootst is.
Vocht- en voedingsrijk
De broederijhouder baseert zijn voorzichtige enthousiasme op het deel van de kuikens dat de afgelopen tijd wél al direct de vocht- en voedingsrijke SmartStart™ formule tot zich nam. Bij de vleeskuikenbedrijven waaraan we leveren merken ze dat een deel van de kuikens, met name de eerste week, sneller groeit.” Munsterhuis geeft aan dat het nog te vroeg is voor harde cijfers, maar verwacht volgend jaar met goed nieuws naar buiten te kunnen komen.
“Deel van de kuikens groeit sneller”
Ook qua uitval laat het nieuwe concept een kleine, maar toch opmerkelijke verbetering zien. “De uitval zit sowieso al onder de één procent, dus we hebben het echt over tienden van procenten. Maar ondanks de nog prille en nog niet helemaal stabiele data waarover we op dit moment beschikken, zien we toch steeds een opgaande lijn”, aldus Munsterhuis. Hij wil echter vooral onderstrepen dat we geduld moeten hebben: “Over een half jaar kunnen we ongetwijfeld nóg meer zeggen.”
Bron: Pas Reform, Pluimveekrant December editie 30-01-2019