Rond deze tijd zijn de kippen geslacht die zijn voortgekomen uit de eieren die de deelnemers aan de doehetzelfkip dit voorjaar kregen. Pluimveehouders en initiatiefnemers van het project, Jan van den Broek van Bioboerderij Het Schop en Corne Ansems van de Ruurhoeve, zetten dit project op met experimenteel productiehuis Jansen, Jansen, Bachrach & Landshoff (JJBL) en de Landbouw Innovatie Campus. Deze week werd het project afgesloten met een diner.
Vleesconsumptie en ethiek
De doehetzelvers en de boeren kwamen bij elkaar om ervaringen van de afgelopen periode uit te wisselen. Aan de orde kwamen de ethische aspecten van de vleesconsumptie, onderzoek naar de waarde van vlees en kip eten. Wat hebben ze van het traject van ei tot kipfilet geleerd?
En wat is het perspectief voor Jan van den Broek en Corne Ansems, de twee boeren die naar toevoegingen zoeken die consumenten verleiden om meer te betalen voor het vlees dat zij aanbieden? Bioboer Jan van den Broek adviseerde: “Het is goed om weinig vlees te eten. En het vlees dat je eet niet gedachteloos, maar met respect voor het leven te eten.”
Boeren en doehetzelvers kwamen bij elkaar om ervaringen van de afgelopen periode uit te wisselen.
Collega-boer Corne Ansems van de Ruurhoeve en gedeputeerde Johan van den Hout van de provincie Brabant gingen in gesprek over de transitie waar de landbouw en veehouderij in zitten. Corne Ansems: “Die transitie doet pijn en wringt en ik weet ook niet waar we uitkomen en hoe het moet. Maar we moeten het ons hardop afvragen en nieuwe oplossingsrichtingen uitproberen.”
De Landbouw Innovatie Campus, opdrachtgever van het project, kijkt terug op een bijzonder en leerzaam traject. Wim Coenraadts van LIC: “Gaandeweg de doehetzelfkip werd het ons als opdrachtgevende overheid steeds scherper dat het project veelomvattender is dan enkel en alleen de slacht en de waarde van vlees. We hebben als overheid ervaren dat zo'n social design project aanzienlijk meer dingen losmaakt dan je op voorhand denkt. Dankzij de vorm en de uitwerking van de doehetzelfkip blijven de vraagstukken rondom vlees niet abstract en komt het heel dichtbij. Je krijgt veel directer feedback en komt in gevoelige situaties terecht met je stakeholders. Dat helpt ons te begrijpen waar instemming en weerstand zit en daarmee ruimte voor beweging te bepalen.”
Slacht zichtbaar maken
De deelnemers uit de Brabantse huishoudens, door de boeren gekozen uit 180 aanmeldingen, gingen in maart aan de slag met een kist met daarin bevruchte eieren, een broedmachine, spullen om de eind april uitgekomen kippen te verzorgen zoals een opfokhok, materiaal voor het slachten van de kippen plus instructies.
Ter afsluiting van het project mochten de deelnemers hun kip na drie maanden zelf slachten onder deskundige begeleiding. Met name de slacht blijft uit het zicht terwijl de voedselketens steeds transparanter worden, constateert JJBL. Het productiehuis wil het zelf slachten van de doehetzelfkip tot onderdeel van het eten van vlees maken en onderzoeken wat dat betekent voor de consumptie van vlees.
Manon Kersten, een van de deelnemers die haar kippen zelf slachtte: “Ik ben me toch wel echt gaan hechten aan de kippen, maar dat vind ik eigenlijk wel mooi. Ik heb ze ingevroren om er straks een heel leuk diner met vrienden mee te maken. Met kip uit de supermarkt had ik dat nooit gedaan, nu wil ik er echt iets bijzonders van maken.”
Deelnemer Quinten van Iersel: “Het slachten wilde ik zelf doen en dat ging prima. Maar de dag na de slacht had ik toch een leeg gevoel. Er waren bij ons op kantoor een aantal mensen die het er echt niet mee eens waren dat we de kippen gingen slachten. Dat zorgde voor heftige gesprekken”, constateerde een deelnemer van Spring House.