De familie Heuzels uit Buurse wint dit jaar de Agroscoopbokaal in de sector vleespluimvee. De familie brengt de kuikens uit de eerste leg van vleeskuikenmoederdieren tot waarde met extreem goede resultaten, te danken aan bijzonder vakmanschap en hart voor pluimvee.
Nabij de Duitse grens in Buurse (gemeente Haaksbergen) runnen Herman, Jacqueline en Leon Heuzels een gemengd bedrijf met reguliere vleeskuikens en rundvee. Hoewel de familie in beide sectoren zeer goede resultaten behaalt met hun vee, winnen zij de ForFarmers De Hoop Agroscoopbokaal in de sector vleespluimvee.
Kuikens uit eerste leg
Eieren uit de eerste leg van vleeskuikenmoederdieren worden gezien als bijproducten, vanwege het lage eigewicht en de gevoeligheid van de kuikens. Toch kiest de familie bewust voor deze eerste leg kuikens, die met name in de eerste weken meer aandacht vragen. “Het is voor ons juist de uitdaging om déze kuikens tot hoogwaardig voedsel te verwaarden. En dat lukt prima met genoeg aandacht, zorg en passend voer”, aldus Herman.
Hoge toegevoegde waarde, optimaal rendement
De familie Heuzels houdt hun vleeskuikens voor het Enrichment concept van Plukon, dat voorziet in eisen voor daglicht, afleidingsmateriaal en antibioticagebruik. Het voer dat zij inzetten is het FeetFit-voer gericht op gezonde maag-/darmflora. Zowel Heuzels als ForFarmers streven naar het beste rendement. Tonny Janssen, accountmanager vleespluimvee; “De resultaten die de familie Heuzels behaalt, zoals de lage voederconversie, een laag uitvalpercentage en nauwelijks gebruik van antibiotica, getuigen van goed vakmanschap, passie en hart voor pluimvee. Zet je dit naast het uitgangsmateriaal waar zij mee werken, dan voegen zij bijzonder grote waarde toe aan hun vleeskuikens, met een optimaal rendement.”
Duurzame stal
De afgelopen jaren heeft het bedrijf een metamorfose ondergaan. Er is een nieuwe duurzame stal voor het vleespluimvee gebouwd. De stal is voorzien van de nieuwste technieken om de ammoniakuitstoot te verlagen, fijnstof te reduceren en er zijn technieken toegepast om geur- en geluidsoverlast te verminderen. Tevens is het ventilatiesysteem in de bestaande pluimveestallen aangepakt om ook hier geur, fijnstof en geluid tot een minimum te beperken. Herman: “Ik vind het belangrijk ons bedrijf verder te ontwikkelen op een duurzame wijze. In ons geval, omdat wij zowel dicht bij bebouwing, als ook vrij dicht tegen een aantal natuurgebieden aan zitten, vraagt dat om extra aandacht, tijd en een behoorlijke investering. Een investering die het waard is. Het bedrijf is nu klaar voor de volgende generaties.”
Tekst en beeld: For Farmers