Binnen de diergezondheidsmonitoring is ruimte gecreëerd voor onderzoek naar gecompliceerde gezondheidsproblemen in de pluimveesector waarvan de oorzaak nog niet helder is. Inmiddels is de GD gestart met drie monitoringpilots. Eerder berichtten wij u al over de start van de eerste twee pilots: uitval in de eerste levensweek en leverafwijkingen in vleeskuikens. De nieuwe pilot betreft ‘landelijke antibiogrammen’ voor de meest voorkomende bacteriële infecties.
Pilot 1: Uitval in de eerste levensweek
Doel: Meer inzicht in ziekteverwekkers die een rol spelen bij uitval in de eerste levensweek onder Nederlandse omstandigheden.
Pilot 2: Leverafwijkingen in vleeskuikens
Doel: Aantonen van mogelijke oorzaken van leverafwijkingen in koppels vleeskuikens en de mate van aantasting aan de slachtlijn.
Pilot 3: Landelijk antibiogram
Doel: Ontwikkelen van een monitoringssystematiek waarmee de bepaling van de antibiogrammen voor de meest voorkomende bacteriële infecties (E. coli, Staphylococcus aureus en Enterococcus spp.) centraal plaatsvindt.
De pluimveehouderij heeft sterk ingezet op reductie van het antibioticumgebruik. De sector is erin geslaagd om het gebruik ten opzichte van het referentiejaar 2009 te verminderen met bijna de helft en heeft ambitie voor verdere vermindering. Het onderzoek richt zich op een eenduidige uitvoering en interpretatie, zodat een breed pakket aan antibiotica getest kan worden. Deelnemende dierenartsen beschikken daardoor steeds over landelijke en betrouwbare gegevens over de gevoeligheid van de betreffende bacteriën voor antibiotica. Deze informatie kunnen ze inzetten op de bedrijven die ze begeleiden
Foto: PaulL
Meer informatie
De Gezondheidsdienst voor Dieren
Arnsbergstraat 7
7418 EZ Deventer
T.:+31 (0)0900 1770
E.: info@gddiergezondheid.nl
W.: www.gddiergezondheid.nl