In navolging op het vorige week gepubliceerde artikel over voedingsbronnen is er deze week aandacht voor andere nieuwe ontdekkingen die tijdens de prestigieuze WUR cursus Gut Health in Pigs and Poultry 2019 werden onthuld.
Tijdens de door Wageningen Academy georganiseerde cursus werd ook duidelijk dat het immuunsysteem, van onder andere kippen, veel gerichter te beïnvloeden is via bepaalde voedingscomponenten dan aanvankelijk gedacht.
Deze week spreken we opnieuw met professor Huub Savelkoul, hoofd van de afdeling celbiologie en immunologie op het WUR. Het afgelopen jaar publiceerde hij met een aantal collega's nog over dit onderwerp in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Mucosal Immunology. Tijdens Gut Health kon hij dan ook goed uitleggen wat voor opzienbarende kennis onder andere zijn eigen onderzoek heeft opgeleverd. Savelkoul leidt ons in: “Dat we de immuuncellen in de darm met bepaalde voeding kunnen activeren weten we al een tijdje. Wat we nu hebben ontdekt, is dat we deze immuuncellen vervolgens – via specifieke voedingscomponenten – naar een bepaalde plek in het lichaam kunnen sturen, naar de luchtwegen bijvoorbeeld.”
“We hebben ontdekt dat we immuuncellen via specifieke voedingscomponenten naar een bepaalde plek in het lichaam kunnen sturen”
De onderzoeker legt uit hoe sommige voedingscomponenten, met name bepaalde vitamines en vetzuren, de immuuncellen die zich in de darm bevinden als het ware kunnen programmeren: “Met een precieze dosis van een specifieke vitamine D kunnen we ze bijvoorbeeld naar de huid sturen of – via een net weer iets andere vitamineverhouding – juist naar de bovenste luchtwegen. Maar we kunnen er ook voor zorgen dat de geactiveerde immuuncellen juist in de darm blijven, om daar een infectie te bestrijden, door een bepaalde vitamine A in een zeer precieze dosis toe te dienen. We weten dus precies hoe we de geactiveerde immuuncellen naar een specifieke plek in het lichaam kunnen sturen. Ze zijn daar vervolgens dan ook duidelijk te meten in het bloed.”
“Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat het immuunsysteem veel efficiënter, dus veel sneller en doeltreffender, reageert. Want wanneer de door het immuunsysteem geproduceerde en geactiveerde cellen niet (op tijd) de juiste plek bereiken, dan wordt daarmee natuurlijk kostbare energie verspild. Deze nieuwe kennis, die ons laat zien hoe we dit proces kunnen sturen, is daarom van essentieel belang. Omdat het onderzoek hiernaar nog steeds in volle gang is, zal het nog wel even duren voordat in praktijk de vruchten ervan kunnen worden geplukt. Maar dat hiermee onze invloed op het immuunsysteem enorm geïntensiveerd zal worden is duidelijk.”
“Dat hiermee onze invloed op het immuunsysteem enorm geïntensiveerd zal worden is duidelijk”
Aanmelden Gut Health in Pigs and Poultry 2020
Voor wie meer wil lezen over deze nieuwe mogelijkheid tot het aansturen van geactiveerde immuuncellen: deze zomer komt het boek Poultry and pig nutrition uit, waarin Savelkoul en zijn collega's een heel hoofdstuk aan dit onderwerp wijten. Wie als allereerste op de hoogte wil zijn van het allerlaatste nieuws op gebied van darmgezondheid bij varkens en pluimvee kan zich volgend jaar aanmelden voor Gut Health in Pigs and Poultry 2020.