Hoge daggroei, goede vertering en scherpe voerconversies. Er zijn een aantal open deuren die vaak ingetrapt worden als het gaat om ‘goed’ voer. Termen die nog steeds niets over de kwaliteit èn de inhoud van het voer zeggen. Graag deelt ABZ haar kennis over eiwitverteerbaarheid van grondstoffen in vleeskuikenvoeders met u:
(On)Verteerbaar Eiwit
Eiwit is een onmisbaar nutriënt in de voeding van vleeskuikens. Er is een dagelijkse eiwitbehoefte voor meerdere lichaamsprocessen en het onderhoud van het lichaam. Daarnaast vormen eiwitten de bouwstenen voor de groei van het vleeskuiken, in de vorm van spierweefsel en orgaangroei. Het aanwezige aandeel eiwit wordt op het label van de voeders weergegeven als Ruw Eiwit in gram/kilogram. Dit is niet allemaal verteerbaar voor het kuiken en bestaat uit een deel verteerbaar- en onverteerbaar eiwit.
Darmgezondheid
Om de darmflora van vleeskuikens gezond te houden, is het erg belangrijk om te optimaliseren op hoog aandeel verteerbaar en juist een laag aandeel onverteerbaar eiwit. Een te groot deel onverteerbaar eiwit kan namelijk negatief werken op darmgezondheid en vertering. Dit kan zorgen voor een overgroei aan bacteriën in het laatste deel van de darm. Met alle gevolgen van dien. Denk hierbij aan een hoger risico op clostridium en darmnecrose. De overgroei van bacteriën zorgt voor een disbalans in de darmflora, waardoor de vertering van het voer slechter verloopt. Hierdoor wordt een mindere voederconversie behaald en wordt de kans op natter strooisel groter.
Een hoog aandeel verteerbaar eiwit helpt juist bij het in standhouden van een goede darmgezondheid met daarbij alle positieve gevolgen op groei, voerconversie en vertering. ABZ formuleert op de verteerbare aminozuren, om zo goed mogelijk verteerbaar voer te creëren en te borgen dat er voldoende bouwstoffen beschikbaar zijn voor het kuiken. Met een optimaal verteerbaar eiwit binnen het voer is de verwachting dat stallen droger blijven, kuikens beter presteren en een stabiele darmgezondheid hebben.
Eiwitverteerbaarheid van grondstoffen met een constante kwaliteit
Eiwitgrondstoffen worden beoordeeld op verteerbaarheid. Dit wordt gedaan middels diervoederproeven bij één van onze kennisleveranciers. Vanuit deze verteringsstudies wordt een verteringscoëfficiënt gegeven aan elke grondstof.
Grondstoffen die hoog in eiwitverteerbaarheid zitten zijn: aardappeleiwit, maïsglutenmeel (Prairy gold), hipro sojaschroot en soja eiwit concentraten. Het eiwit van deze grondstoffen is voor 87 – 90% verteerbaar voor pluimvee en levert maar een klein gedeelte onverteerbaar eiwit in het voer.
De vleeskuikenvoeders van ABZ worden zo geformuleerd dat door middel van gerichte grondstofkeuzes, de juiste hoeveelheden aminozuren aangeboden worden. Op deze manier presteren dieren optimaal en komen de darmen niet te veel onder druk te staan. Zo kan de hoeveelheid ruw eiwit beperkt worden, zonder dat er concessies gedaan worden op de prestaties voor het dier. Het is bekend dat hoge ruw eiwitgehaltes voor natter strooisel zorgen en ook vaker gerelateerd zijn aan darmgezondheidsproblemen. Hierop wordt het risico op voetzoollaessies geminimaliseerd. Het is dus van belang navraag te doen hoe hoog de verteerbaarheid van het eiwit is om deze problemen te voorkomen.
Transparante voersamenstellingen
Bij ABZ Diervoeding werken ze met transparante samenstellingen en is het altijd inzichtelijke welke grondstoffen we verwerken in de vleeskuikenvoeders. Dit geldt voor zowel de reguliere voeders Sprint & Optima, als de maïskuiken- en traaggroeiende vleesconcepten. Hierdoor bent u zeker van een voer dat een hoge eiwitverteerbaarheid heeft en voor maximale resultaten op uw bedrijf zorgt.
Bron: ABZ Diervoeding