De opbrengstprijzen stijgen in 2021 gemiddeld 7 procent door hogere prijzen voor vleeskuikens. De voerprijzen zijn fors hoger dan in 2020.
Opbrengstprijs vleeskuikens kruipt uit het dal
De opbrengstprijs van vleeskuikens kruipt in 2021 uit het dal dat vorig jaar is veroorzaakt door de coronacrisis en faillissement van een slachterij. Doordat het aanbod daalde en de vraag toenam, zijn de kuikenprijzen vooral in het eerste halfjaar van 2021 gestegen.
Op jaarbasis is de opbrengstprijs 7 procent hoger dan in 2020. Ook de vermindering van het Poolse aanbod en de seizoensmatig aantrekkende vraag zorgden begin 2021 voor een betere stemming op de kuikenmarkt.
De afzet naar de foodservice en het buitenland kwam weer goed op gang. Maar omdat de meeste festivals en andere evenementen in deze zomer toch niet konden doorgaan door coronamaatregelen en het zomerweer voor de barbecue tegenviel, kwam de consumptie onder druk.
Aanbod vleeskuikens
Het aanbod was wel ruimer want de kuikens groeiden snel doordat de temperaturen minder hoog opliepen dan in voorgaande jaren. Maar het aanbod uit Polen nam toe. Die invoer lag lange tijd stil vanwege vogelgriepuitbraken in Polen. Dat extra aanbod vergrootte de concurrentie en verhinderde een verdere prijsstijging van kuikens.
Ook meerdere uitbraken van vogelgriep vergroten de zorgen voor de export als landen buiten de EU daardoor de invoer uit Nederland willen beperken. Ook zijn er grote zorgen over de stijgende voer- en de energiekosten, die niet gecompenseerd worden door hogere opbrengsten. Hierdoor kunnen vleeskuikenhouders in de problemen komen.
Invloed coronapandemie
Een andere zorg is een nieuwe golf van corona en de beperkende coronamaatregelen. Dat treft vooral de afzet van reguliere kip richting horeca en foodservice en is negatief voor de prijsvorming. Dat kan de sector er niet bij hebben nu de voerprijzen zo hoog zijn.
Bovendien vragen veel vleeskuikenhouders zich af of zij willen voldoen aan de eisen van het Beter Leven keurmerk. Want in 2023 gaan de supermarkten alleen nog verse kipproducten verkopen met het Beter Leven keurmerk. Standaardconcepten als Nieuwe Standaard Kip (NSK), Langzaam Groeiende Kip (LGK) en Goed Nest Kip (GNK) zullen dan verdwijnen.
Fors hogere voerprijzen
De prijs van vleeskuikenkorrel is op jaarbasis met 18 procent gestegen. De voerprijzen stijgen al vanaf eind 2019 en de trend is nog steeds opwaarts. Dat is gevolg van de hogere prijzen voor veevoergrondstoffen, vooral van granen. Oorzaken van hogere graanprijzen zijn vooral de tegenvallende oogsten in de Verenigde Staten en Canada.
Ook bleken de voorraden in China kleiner dan verwacht. In navolging van de graanprijzen stijgen ook de andere prijzen van voergrondstoffen. De grondstoffenmarkt blijft krap, wat zowel geldt voor granen als voor eiwitrijke grondstoffen. De prijzen van aangekochte eendagskuikens zijn op jaarbasis onveranderd. Begin 2021 lagen de prijzen duidelijk lager dan in voorgaand jaar, maar zitten wel in een stijgende trend.
Bron: Agrimatie