De vraag naar pluimveeproducten blijft wereldwijd groeien. De vraag is echter wat de bijdrage van Nederlandse pluimveehouders hierin kan zijn. Volgens vleeskuikenhouder Wilco Atsma is het wel duidelijk: “Op de wereldmarkt kunnen we het niet volhouden.”
Dit kwam naar voren tijdens het webinar ‘Vleeskuikenhouderij: “Waar gaan we heen’ dat op woensdag 1 december werd georganiseerd door de World’s Poultry Science Association (WPSA). Naast Atsma kwamen hierin Nepluvi-voorzitter Gert Jan Oplaat, Martine Onderdijk van 2 Sisters Storteboom en pluimvee-econoom Peter van Horne van de WUR aan het woord. De rode draad in het webinar was de overstap van Nederlandse supermarkten naar de Beter Leven 1 Ster kip in 2023 en de kansen en bedreigingen die dit heeft voor de Nederlandse vleeskuikensector.
Politiek beweegt niet mee
Nepluvi-voorzitter Gert Jan Oplaat voorziet in de toekomst een sterk vergrote vraag naar pluimveevlees. “De wereldbevolking groeit en daarnaast krijgen steeds meer mensen toegang tot de dagelijkse maaltijd. Dit betekent dat er in 2050 bijna 5 miljard meer monden te voeden zijn. De vraag naar dierlijke eiwitten neemt daardoor toe en daarbij wordt pluimveevlees steeds populairder.”
Of Nederland hier een rol van betekenis in kan spelen is volgens Oplaat nog onduidelijk. “Aan vraagzijde komen er veel kansen, maar we hebben met een politiek te maken die daar niet in meebeweegt.” De Nepluvi-voorzitter doelt hiermee op de toenemende eisen op het gebied van welzijn en milieu waar Nederlandse vleeskuikenhouders mee te maken hebben. Dit terwijl dierwelzijnsmaatregelen volgens het voormalig Tweede Kamerlid vaak haaks staan op het milieu. “Extensiever is niet efficiënter”, benadrukt Oplaat.
Niet voor de wereldmarkt
Voor vleeskuikenhouder Wilco Atsma uit Tzum is het wel duidelijk: op de wereldmarkt kunnen we het niet volhouden. “Laten we er ons op richten dat we de eigen markt kunnen bevoorraden”, stelt hij tijdens het webinar. De Friese pluimveehouder houdt nu nog NSK-kippen, maar is bezig met overschakelen naar Beter Leven 1 ster. “Tot 2015 hielden we reguliere vleeskuikens. In concept-kuikens zag ik aanvankelijk niks, ik vond dat te vergelijken met achterstevoren op een ezel zitten. Toch ben ik toen overgestapt naar NSK. Dat was een verademing. Ik zou nu niet meer terug willen naar regulier. Regulier is echt topsport. Goed en gezond vind ik nu belangrijker dan voederconversie.” De volgende stap voor Atsma is de Beter Leven 1 Ster-kip. Hiervoor moet hij nog wel het nodige aanpassen aan zijn stallen. “Maar ik ga ervanuit dat we volgend jaar om deze tijd bezig zijn”, besluit hij.
Tekst: Gerben Hofman