In 2018 zal het inkomen van het gemiddelde vleeskuikenbedrijf nagenoeg gelijk blijven door hogere kosten en opbrengsten die elkaar in evenwicht houden.
De betaalde kosten per bedrijf nemen toe door duurder voer en hogere energieprijzen. Daarnaast zijn de mestafzetkosten hoger. De opbrengsten nemen toe door 4% hogere vleeskuikenprijzen. Het gemiddelde inkomen uit bedrijf wordt geraamd op 112.000 euro per onbetaalde aje. Hiermee komt het inkomen voor het vierde jaar op rij boven de 100.000 euro.
langzaam groeiende kuikens
Naar schatting is bijna de helft van de Nederlandse bedrijven overgestapt op concepten met langzaam groeiende kuikens die meer ruimte nodig hebben. Het saldo per vierkante meter per jaar van langzaam groeiende kuikens moet concurreren met die van reguliere kuikens. De voerprijzen zijn 6% hoger dan voorgaand jaar door hogere prijzen van mengvoer en bijgevoerde tarwe. Tarwe is sterker in prijs gestegen dan mengvoer door de droogte in de zomermaanden.
De meeste bedrijfskosten zijn gestegen, behalve de financieringskosten. De afzetprijs van pluimveemest is in 2018 is aanzienlijk hoger geraamd dan vorig jaar. Pluimveemest heeft weinig last van concurrentie op de mestmarkt omdat de helft van productie naar andere landen gaat, vooral Duitsland en Frankrijk. De afzet naar Duitsland verloopt dit jaar moeizamer doordat de mestregels strenger zijn en het natte weer in het voorjaar. Ook de droogte in de zomermaanden belemmerde de afzet. Daardoor zijn de afzetprijzen voor pluimveemest hoger geworden. Daarnaast wordt circa 40% van de pluimveemest verwerkt door de BMC in Moerdijk.
Zelfde niveau
Doordat de kosten en de opbrengsten ongeveer even hard stijgen, blijft het inkomen uit bedrijf in 2018 nagenoeg op het niveau van vorig jaar; 112.000 euro per onbetaalde aje. Dat is circa 70% meer dan het langjarig gemiddelde 2008-2017. In de periode 2011-2013 hebben vooral de hoge voerprijzen een drukkend effect gehad op de inkomens. Daarna is het inkomen duidelijk op een hoger niveau gekomen. Voerprijzen hebben veel invloed op de inkomens in de vleeskuikenhouderij want circa 60% van de betaalde kosten bestaat uit voerkosten.
Inkomensverschillen nemen toe
Tussen vleeskuikenbedrijven zijn er grote verschillen in inkomen per onbetaalde aje. De inkomensrange tussen de 20% hoogste en 20% laagste bedrijven (zie groene vlak in de figuur) blijkt groter te zijn in jaren met relatief hoge inkomens.
In 2018 was het gemiddelde inkomen relatief hoog (112.000 euro per onbetaalde aje) waarbij 20% van de bedrijven een inkomen heeft van minder dan 30.000 euro per onbetaalde aje. Terwijl 20% van de bedrijven een inkomen realiseerde van meer dan 162.000 euro per onbetaalde aje. Dat inkomensverschil is vergelijkbaar met 2017, maar groter dan vijf tot tien jaar geleden. De schaalvergroting en de diversificatie van de productie zoals conceptkuikens, heeft in de afgelopen jaren bijgedragen aan het vergroten van de inkomensverschillen.
Opbrengsten en kosten:
Prijs en volume:
Bron: Agrimatie, 18-12-2018