De KNMvD is verbaasd over de conclusies die Wakker Dier trekt in het gepubliceerde persbericht over pijn bij kippen. Uit het onderliggende rapport blijkt namelijk dat het inschatten van pijn bij pluimvee lastig en subjectief is. Er is bovendien weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
De afgelopen jaren zijn veel verbeteringen doorgevoerd in de vleeskuikensector. Maatregelen op het gebied van fokkerij, huisvesting en voeding hebben de gezondheid en het welzijn van de dieren sterk verbeterd en het aantal pijnlijke aandoeningen verminderd. Ook het antibioticagebruik in de pluimveesector is daardoor de afgelopen jaren met 70% gedaald. De KNMvD juicht deze ontwikkelingen toe, omdat hiermee de oorzaak van de problemen wordt aangepakt.
Bij een deel van de vleeskuikens komen wel gezondheidsproblemen voor, die naar inschatting van dierenartsen met pijn gepaard gaan. Het geven van pijnstilling kan dan op korte termijn een oplossing zijn, maar voorkomen is beter dan genezen. Voor kippen is op dit moment geen pijnstiller geregistreerd. Als dierenartsen het nodig vinden, kunnen zij wel pijnstillers geven die geregistreerd zijn voor gebruik bij andere dieren. In dat geval geldt er een standaard wachttijd van 28 dagen, ofwel 4 weken, zodat er geen medicijnresten meer in het vlees zitten. Vleeskuikens worden op een leeftijd van 6 tot 8 weken geslacht. Zij kunnen dus maar kort niet-geregistreerde pijnstillers krijgen.
Dierenartsen spannen zich in om pijn bij dieren te voorkomen: voorkomen is beter dan genezen.
Bron: KNMvD