Silo’s, een kadaverkoeling, vijzels en inlaatkleppen herinneren nog aan de tijd dat er in twee stallen in Hoogersmilde in totaal vijftigduizend vleeskuikens rondliepen. Sinds enkele weken worden er op die plek door Wadudu Insecten Centrum meelwormen gekweekt waarbij er ook een hele duidelijke beweging plaats vindt om insecten aan pluimvee te voeren. “De opfok en vermeerdering wordt steeds verder geprofessionaliseerd, terwijl ook de afzet steeds serieuzer wordt.”
Met proceslijnen wordt ook het voeren van de meelwormen (Tenebrio Molitor) in de voormalige pluimveestal opgeschaald. Binnenkort wordt de tweede stal in Hoogersmilde in gebruik genomen. Volgens mede-eigenaar Janmar Katoele van Wadudu is de onderneming van een onderzoeksplatform uitgegroeid tot bedrijf dat z’n eigen broek ophoudt met het leveren van uitgangsmateriaal voor insectenkweek. “We hebben verschillende contacten met pluimveehouders. Het is nog niet zover dat zij kweken voor eigen dieren, maar het vooral als een neventak zien. Met één leghennenhouder zijn we in gesprek. Die zit in een concept en ziet kansen om de eieren op deze manier met een plus weg te zetten.”
Functieverandering voor insectenkweek
Insecteneiwit is interessant omdat het vergelijkbaar is met dierlijke eiwitten. Vijf insectensoorten zijn commercieel gezien een optie. Krekels en sprinkhanen zijn vooral voor humane voeding. Meelwormen, buffalowormen en de Black Soldier Fly kunnen in grotere aantallen worden gekweekt voor food en feed , waardoor het als vertical farming interessant is. “Daarom is een functieverandering van stallen, zoals hier in Hoogersmilde, een hele goede optie.”
De meelwormen worden door Wadudu grootgebracht op een ‘bedje’ van verschillende ingrediënten, aangevuld met wortelen. De levende insecten kunnen aan het pluimvee worden gevoerd. “Uit onderzoek is gebleken dat het scharrelgedrag toeneemt omdat er beestjes krioelen. Dit zorgt uiteindelijk afleiding, waardoor bijvoorbeeld het verenpikken afneemt.
Insecten als feed
Op dit moment is het niet toegestaan om verwerkte dierlijke eiwitten te voeren. “De insecten wegzetten is de koeling mag wel, in de vriezer dan hebben we het over verwerken. Een levend product verwerken mag wel in food, petfood en aquafeed, maar niet voor feed.” Katoele voorspelt dat als die beperking er af gaat het voeren van insecten een vlucht gaat nemen. “Dan wordt het echt volwassen, als zit de meeste groei op dit moment in food en minder in feed.”
Niet alleen de meelworm zelf is een focuspunt bij Wadudu. “Ook de insectenmest, of eigenlijk frass, is met het oog op kringlopen interessant.” Wadudu richt zich bovendien op het kweken van de Black Soldier Fly (Hermetia Illucens). De larven van dit beestje worden op een vochtig substraat grootgebracht. “Behalve reststromen met lignine-structuren vreet die alles. De voerconversie van de Black Soldier Fly is één op zes, één op zeven. Met kuikenmeel is het één op één. Mest is één op tien, waarbij het dan wel de vraag is of je nog aan het kweken bent of het mest verwerken. In ieder geval is het interessant om te kijken met welk doel je de larven voert.”
Tekst en foto: Martin de Vries