Het gebruik van Intracare’s Chickpaper zorgt er voor dat het risico op uitglijden van eendagskuikens minstens twee keer lager is dan op kranten, craft-papier en plastic. Dat blijkt uit een intern onderzoek waar Robbert van Berkel en Marc Spackler een whitepaper over hebben geschreven.
Voordelen van kuikenpapier
Intracare ontwikkelt producten, die het welzijn en de gezondheid van dieren verbeteren. Voor pluimvee gaat het bijvoorbeeld om hygiëneproducten en voedingssupplementen. Kuikenpapier is ontwikkeld om onder de drinklijnen uit te rollen en te besprenkelen met voer. Het ritselende geluid van kuikens die over het papier lopen trekt de aandacht van de anderen. De weg naar voer en water wordt zo makkelijker gevonden. Bovendien worden uitwerpselen snel opgenomen. Dit is niet alleen vanuit hygiëne een voordeel, het voorkomt ook pikken.
Onderzoekers Intracare
Robbert van Berkel is vanuit Intracare betrokken bij de technische onderbouwing van het kuikenpapier en de theorie van de uitgevoerde test waarin de trekkracht en wrijvingscoëfficiënt bepaald is. Van Berkel houdt zich binnen Intracare bezig met registraties van diergeneesmiddelen (het verkrijgen van een toelating voor de markt) en kwaliteitssystemen voor de productie van diergeneesmiddelen (‘GMP-Pharma’). “Ik ben dus continue bezig met technische onderbouwing van middelen ten behoeve van dierwelzijn. Voornamelijk effectiviteit en veiligheid van producten onderbouwen met (wetenschappelijke) studies.”
Marc Spackler is binnen Intracare sinds 2014 technisch commercieel verantwoordelijk. Hij is afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam faculteit Bedrijfskunde met specialisatie Industriële Marketing. “Intracare gelooft in slimme, veilige alternatieven die de gezondheid en welzijn van dieren verbetert. Chickpaper is een mooi voorbeeld. Jaarlijks starten 3,5 miljard kuikens op Intra Chickpaper. Door het opruwen wordt aan kuikens de optimale stabiliteit, grip en veiligheid gegeven”, is zijn overtuiging.
Conclusie: Minder letsel door grip
Op basis van een innovatieve technologie is Intra Chickpaper ontwikkeld met een verbeterde textuur. Het is opgeruwd om de kippenpoten een optimale stabiliteit, grip en veiligheid te geven. Van Berkel en Spackler concluderen in hun whitepaper dat het kuikenpapier zorgt voor dubbel zoveel grip en daarmee slip voorkomt. Minder letsel leidt uiteindelijk weer tot meer efficiëntie en dierwelzijn.
Lees hier het volledige whitepaper:
Dubbele grip, Voorkomt Slip
Spreidpoten is een probleem dat zich kan voordoen bij eendagskuikens. Het wordt veroorzaakt door verzwakte pezen of letsel aan de poten. Dit kan te wijten zijn aan een slechte kuikenpositie in het ei of een onjuiste broedtemperatuur. De meest voorkomende oorzaak bij eendagskuikens is een gladde vloer waarop ze uitglijden, waardoor pees-blessures in de poten ontstaan. Het oppervlak van Intra Chickpaper is speciaal ontwikkeld met meer textuur, om kuikens een optimale grip te geven.
Spreidpoten kan aan één poot ontstaan, hoewel het meestal beide poten betreft, waardoor het kuiken de pootjes niet meer onder het lichaam krijgt. De ernst varieert van mild tot ernstig en kan vaak enkele weken duren voordat het duidelijk zichtbaar wordt.
Er is een aantal verschillende redenen waarom kuikens spreidpoten kunnen ontwikkelen, zoals fluctuaties tijdens de incubatie (hoge luchtvochtigheid of temperatuurschommelingen), broed-gerelateerde (te hoge of lage temperatuur van de broedmachine tijdens het uitkomen) of een ontoereikende voeding bij de moederdieren. Echter, de belangrijkste oorzaakis een glad vloeroppervlak, vooral in de eerste paar dagen. Spreidpoten kunnen zich ontwikkelen wanneer een kuiken niet goed in balans kan blijven, maar meestal zal het worden veroorzaakt door een glad oppervlak. Wanneer de aandoening zo ernstig is dat de kuikens niet kunnen lopen, hebben ze een verhoogd risico om te verhongeren.
“Over het algemeen veroorzaken pootafwijkingen waarschijnlijk meer economische verliezen dan elke andere individuele afwijkingen in de pluimveestal”
Geschat wordt dat twee tot zes procent van alle vleeskuikens enkele waarneembare tekenen van skeletproblemen vertoont, terwijl een hoger percentage minder zichtbare problemen heeft. Antislip zorgt vanaf de start voor stabiliteit en veiligheid De eerste prioriteit bij het kiezen van de bodembedekking is het bieden van voldoende ondersteuning voor de ontwikkeling van poten bij uw kuikens. Kuikens groeien snel, een vaste ondergrond zonder slipgevaar voorkomt chronische pootproblemen.
In het dagelijks leven van de mens zijn ook verschillende maatregelen genomen om ongevallen door uitglijden te voorkomen. Zo kunnen bijvoorbeeld peuters die net hun eerste eigen stapjes maken op laminaat of tegelvloer enorm worden geholpen met antislip sokken. Ook de antislipmat in de douche is een duidelijk voorbeeld van een hulpmiddel dat de wrijving tussen twee oppervlaktes vergroot.
De mate van wrijving tussen twee contactvlakken kan worden uitgedrukt als de wrijvingscoëfficiënt. Voor een object dat op een oppervlak staat zonder dat het schuift, wordt dit de ‘statische wrijvingscoëfficiënt (μ)’ genoemd.
Wanneer een kuiken rondloopt, beweegt zijn lichaam naar voren en wordt er een kracht op de poten uitgeoefend. De vloer onder de poten geeft weerstand door middel van wrijving en voorkomt daardoor dat het kuiken uitglijdt. De ‘trekkracht’ is de benodigde kracht om een object in beweging te laten komen.
Een hoge statische wrijvingscoëfficiënt tussen kippenpoten en de vloer zorgt ervoor dat de ondergrond beter in staat is de krachten van een bewegend kuiken te weerstaan, waardoor het risico op uitglijden kleiner is.
Om een voorbeeld te schetsen, de wrijvingscoëfficiënt van een ski op sneeuw is 0,14 en voor zijde op zijde 0,23, terwijl het voor een paardenhoef op beton veel hoger is met 0,67 en een autoband op droog asfalt is zelfs 0,72.
Statische wrijvingscoëfficiënt (μ) |
|
Plastic |
0.22 |
Craft |
0.27 |
Krantenpapier |
0.33 |
Intra Chickpaper Power |
0.50 |
Intra Chickpaper Regular |
0.56 |
Intra Chickpaper Strong |
0.61 |
Het gewicht van het kuiken als testobject is gestandaardiseerd op 45 gram.
Intra Chickpaper heeft een relatief hoge kracht van ongeveer 25 gram nodig om het kuiken in beweging te krijgen. De andere drie soorten plastic, craft en krant bewegen al bij een kracht van 12,5 gram.
Bodembedekking zoals craft, plastic of krantenpapier kunnen dus beter niet worden gebruikt. Op deze ondergrond hebben de kuikens onvoldoende grip. Bovendien nemen ze de eerste uitwerpselen van urine en mest niet goed op, het kan een plakkaat worden waaronder schimmel kan ontstaan.
Op basis van een innovatieve technologie is Intra Chickpaper ontwikkeld met een verbeterde textuur. Het is opgeruwd om de kippenpoten een optimale stabiliteit, grip en veiligheid te geven.
Er kan worden geconcludeerd dat bij het gebruik van Intracare’s Chickpaper het risico op uitglijden minstens twee keer lager is dan op kranten, craft en plastic.