Afgelopen week bracht VVD-Europarlementariër Jan Huitema een digitaal werkbezoek aan Eric Hubers van de vakgroep pluimveehouderij van LTO/NOP.
De vakgroepvoorzitter sprak met de politicus via de webcam. Ook Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat nam deel aan het gesprek. Met Huitema is gesproken over de coronacrisis en de gevolgen voor de Nederlandse pluimveesector. Zowel de eenden-, vleeskuiken- als de legpluimveehouderij en vermeerderingssector kwamen aan bod.
Dramatische situatie eendenhouderij
LTO/NOP maakt zich zorgen over de dramatische situatie in de eendenhouderij. De vraag naar eend, een product dat met name buitenshuis wordt geconsumeerd, is in korte tijd met 95% teruggelopen. Stallen staan nu leeg en de enige slachterij in Noordwest-Europa is gesloten. De vakgroep pleit voor financiële steun voor de keten om de crisis door te komen.
Vleeskuikenmarkt
Ook is er gesproken over de ontwrichting van de vleeskuikenmarkt, waar als gevolg van de coronacrisis een ongekende prijsval heeft plaatsgevonden van reguliere vleeskuikens. Mogelijke acties vanuit de Europese Commissie, zoals private opslag van pluimveevlees en oplossingsrichtingen vanuit de Nederlandse overheid zijn daarom onder de aandacht gebracht. Huitema heeft toegezegd in ieder geval met buurlanden in overleg te treden over de rampzalige situatie in de eendenhouderij. Ten slotte heeft vakgroepvoorzitter Hubers namens de vakgroep nog aandacht gevraagd voor duurzaamheidsschema’s binnen de pluimveehouderij.
Ongekende impact op pluimveesector
Hubers: “De coronacrisis heeft een ongekende impact op de pluimveesector. Juist in deze periode, wanneer mensen, soms noodgedwongen, anders consumeren, is het belangrijk dat de sector door kan gaan. Duurzaamheidsschema’s werken goed als verdienmodel voor de supermarkten, maar de extra kosten van de pluimveehouder worden onvoldoende gecompenseerd. Ze zijn daarmee meer een molensteen om de nek van de pluimveehouder, in plaats van een steun in de rug. Dit moet in de toekomst echt anders.”
Bron: LTO Nederland