Sinds Belgabroed, Vervaeke-Belavi en Van Hulst begin dit jaar het stalconcept NestBorn officieel lanceerden tijdens de Agridagen in het Belgische Ravels zijn er een flink aantal pluimveebedrijven overgestapt op dit natural on farm hatching concept.
Pluimveehouder Jeroen van ’t Erve in het Overijsselse Balkbrug is er één van. Op aanraden van adviseur Anton de Jong (Van Hulst) stapte hij na de zomer over. Van ’t Erve is net begonnen aan zijn derde ronde volgens het NestBorn-concept en is bijzonder tevreden over de resultaten die hij tot nu toe boekt: “Ik zie aan de kuikens dat ze minder stress hebben, omdat de start een stuk rustiger verloopt.”
Het bedrijf in Balkbrug bestaat uit 175.000 vleeskuikens en is sinds 1990 in Balkbrug gevestigd. Oorspronkelijk als legbedrijf, maar inmiddels volledig overgeschakeld op vleeskuikens. Vooral in de laatste jaren heeft het bedrijf veel veranderingen doorgevoerd. “Welzijn wordt steeds belangrijker en dat zorgt voor veel veranderingen, ook bij de eendagskuikens.
Voorheen bracht de broederij de kuikens en dat was het.” Het NestBorn-concept is een systeem waarbij uitkomen in de stal zonder investering voor de boer gerealiseerd kan worden. Door het gebruik van een realtime eischaal monitoring systeem kan er door de boer en de broederij waar nodig bijgestuurd worden. “Dat hele idee sprak ons direct aan. Vooral omdat er een goede borging is doordat er loggers in de stal worden geplaatst. Daarmee kunnen we alles een stuk beter inzichtelijk krijgen en onder controle houden. En ik moet zeggen dat de resultaten tot nu toe zeer goed zijn.”
Foto 1: De loggers bestaan uit een set OVO-scans die tussen de eieren worden geplaatst en die continu de eischaaltemperatuur en staltemperatuur meten. De pluimveehouder en broederij kunnen in realtime de situatie in de stal observeren via het platform www.mynestborn.eu. Bij sturen in overleg is dan snel mogelijk als dat nodig is.
“Ook de entreacties zijn niet zo heftig”
Van ’t Erve is wel enigszins voorzichtig in zijn uitspraken, want de eerste koppel was nog een gedeelde koppel en de derde koppel is nog maar net opgestart. “Eigenlijk ging het meteen perfect en hebben we nooit gekkigheid meegemaakt. Het kuiken heeft er duidelijk voordeel van en dat is voor mij het belangrijkste. Ik zie aan de kuikens dat ze minder stress hebben, omdat de start een stuk rustiger verloopt.”
Gedrag
Van ’t Erve vervolgt: “In de koppel zie ik ook dat ze ander gedrag vertonen dan kuikens die via de reguliere weg van de broederij komen. Voorheen vlogen de kuikens bijna letterlijk op de drinkbakken af en zuipen zich in de eerste 24-uur helemaal vol. Ze vliegen door de stress op het water af om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Dat is een hele aanslag op de kuikens. Toen we met NestBorn begonnen vroeg ik aan Anton (de Jong, red.) of het wel goed ging, want de kuikens dronken haast niks toen ze net binnenkwamen. Maar ik weet nu dat dat normaal gedrag is en dat de dieren alleen tot zich nemen wat ze nodig hebben.”
Naast een ander eet- en drinkpatroon, merkt de pluimveehouder ook dat de kuikens veel minder problemen hebben als ze zijn ingeënt: “De reacties na het inenten zijn gewoon een stuk minder heftig. Echte conclusies trek ik pas na een jaar, maar wat ik tot nu toe zie gebeuren in de stal is gewoon heel positief.”
Optimalisatie
Op basis van ervaringen in de stal bij Van ’t Erve probeert Van Hulst het concept verder te optimaliseren. Zo werd er onlangs een andere schouwmachine geplaatst en ook die aanpassing bleek een schot in de roos: “In de eerste ronde hadden we nog eieren die over de oude schouwmachine zijn gekomen. In de tweede ronde kwamen de eieren over de nieuwe schouwmachine die preciezer is, waardoor er minder liggenblijvers zijn. De nieuwe schouwmachine reduceert het aantal liggenblijvers.”
Andere tijdsindeling
Als die reductie gehalveerd wordt, dan betekent dat ook vijftig procent minder arbeid op dat vlak. Dat aspect is voor Van ’t Erve heel belangrijk, want zo verdient NestBorn zichzelf gemakkelijk terug: “Je probeert zoveel mogelijk rendement uit de eieren te krijgen. NestBorn zorgt in het begin wel voor wat extra werk, want wat zich normaal in de broederij voltrekt, vindt nu in de stal plaats. Eieren in de stal laten uitkomen kost je gewoon drie dagen: we krijgen de eieren binnen na achttien broeddagen. We zijn in het begin van de ronde dan ook extra tijd kwijt. Maar dat tijdverlies loop je snel weer in, want qua diergezondheid verloopt een ronde via NestBorn een stuk gemakkelijker.”
“Geen pootproblemen meer in de stal”
“We hebben tot nu toe geen pootproblemen in de stal gezien. Dat is een flinke arbeidsbesparing, want iedere pluimveehouder weet dat een koppel met pootproblemen door blijft zeuren in de ronde en dat werkt heel negatief. Sinds we NestBorn gebruiken hebben we veel minder problemen in de stal en is ook het antibioticagebruik flink omlaag gegaan. Daar wordt iedere pluimveehouder blij van.”
Bron: Nestborn.eu, Pluimveekrant December editie, 31-01-2019