Het letselpercentage bij vleeskuikens zegt iets over de kwaliteit van het proces tussen stal en slachthaak. Letsel is veroorzaakt door verschillende handelingen met het dier tijdens dit proces.
Om tot verbetering te komen is het van belang om samen te werken met de betrokken partijen in de keten. Pluimveebedrijven, vangploegen, transporteurs en slachterijen. En het is van belang om als individuele vleeskuikenhouder en sector over gegevens te beschikken. Waardoor meer inzicht ontstaat in trends en ontwikkelingen.
Letselpercentage registreren
Daarom is het mede op verzoek van LTO/NOP vanaf 1 december via AVINED mogelijk geworden om het letselpercentage in te vullen in MijnAVINED. De gegevens zijn geanonimiseerd verwerkt in statistieken. Tevens kan een vleeskuikenhouder inzicht krijgen in de score van zijn bedrijf in vergelijking met soortgelijke bedrijven.
Het is van belang dat iedereen dezelfde informatie invult, zodat men een juiste vergelijking kan maken. Vanuit LTO/NOP vinden we het belangrijk om een goed inzicht te verkrijgen. Daarom vragen we vleeskuikenhouders om het letselpercentage voor elk koppel in te vullen (1 cijfer, in %). Vleeskuikenhouders ontvangen van slachterijen mogelijk ook terugkoppeling over poot-, borst- en vleugelletsel, maar deze waarden kunt u niet invullen in MijnAVINED.
Vleeskwaliteit en dierenwelzijn verbeterd
Een vermindering van het waargenomen letselpercentage geeft winst op meerdere fronten. Zo worden de vleeskwaliteit en het dierenwelzijn verbeterd. Daarnaast levert het ook een positieve bijdrage aan het imago van pluimveevlees en de sector.
Vleeskuikenhouders kunnen het letselpercentage via MijnAVINED invullen onder het kopje ´Welzijn vleeskuikens´ bij een afvoermelding voor zowel Nederlandse slachterijen als export.
Bron: LTO Noord