Uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut blijkt dat consumenten nauwelijks verschil in smaak ervaren van kippen die met meelwormen gevoerd zijn in plaats van soja. Dit geldt voor het vlees en de eieren.
In het ‘samenwerken in innovatie’?project ‘Kip & Ei’ staat de vraag centraal of insecten in de diervoeding voor de pluimveesector een rol kunnen spelen. Uit literatuurstudies blijkt dat insecteneiwit een goede samenstelling heeft om aan de eiwitbehoefte van pluimvee te voldoen. Binnen het project ‘Kip & Ei’ zijn pluimveevoeders vervaardigd waarin meelwormen zijn verwerkt. Vervolgens zijn praktijkproeven met deze voeders bij zowel vleeskuikens als legkippen uitgevoerd. Het effect van deze voeders op de voederconversie en de gezondheid en het welzijn van de kippen zijn onderzocht. Het kippenvlees en de eieren zijn vervolgens door een consumentenpanel op smaak, geur en uiterlijk beoordeeld.
Goede prestaties
Voeders met meelwormen presteren qua groei en gezondheid prima ten opzichte van de controlevoeders. Bij zowel de proef met vleeskuikens als leghennen was er geen significant verschil tussen de controlegroep en de groep gevoed met meelwormen op het gebied van gewicht, groei, algemeen voorkomen, verenkleed, voorkomen poten en de strooiselkwaliteit. Voor wat betreft gewicht en groei voldeden de dieren in beide groepen aan de norm. Op de overige parameters scoorden de dieren goed tot uitmuntend.
Uit de consumententest met het kippenvlees en de eieren is naar voren gekomen dat de ranking van zowel het kippenvlees als de eieren niet significant verschilt tussen de producten afkomstig van dieren gevoed met insecteneiwit (proefgroep) en dieren gevoed zonder insecteneiwit (controlegroep).
Wachten op officiële toestemming
De onderzoeken uitgevoerd binnen het project ‘Kip en Ei’ hebben waardevolle informatie opgeleverd over het vervoederen van meelwormen aan kippen. Al met al concludeert de projectgroep Kip en Ei dat het goed mogelijk is om meelwormen toe te voegen aan het dieet voor legkippen en vleeskuikens. Bij het toevoegen van meelwormen in het voer zijn er zowel op de dieren zelf als hun producten geen verschillen gevonden ten opzichte van regulier voer. Meelwormen kunnen daarom prima als toevoeging in pluimveevoeders gebruikt worden ter vervanging van soja en/of vismeel. In het kader van de proef ‘Kip en Ei’ is het Ministerie van Economische Zaken akkoord gegaan met de productie van kippenvoeders op basis van meelwormen. Als pluimveehouders bijvoorbeeld vanuit milieuoverwegingen nu al met dergelijk insectenvoer aan de slag willen, moeten zij echter op officiële toestemming wachten. Voor de toelating van insecten in kippenvoeders moet de wet namelijk aangepast worden.
Meer informatie
Louis Bolk Instituut
Hoofdstraat 24
3972 LA Driebergen
T.: +31 (0)343 523860
E.: info@louisbolk.nl
W.: www.louisbolk.org