Hoofdfoto: Vleeskuikenstal – broederij: Op de stal, pal naast de A73, prijkt het logo 'Lekker eten voor iedereen'
Familie Kuijpers is in het Limburgse Grubbenvorst druk met de bouw van een korte keten vleeskuikenbedrijf. Hun missie ‘Lekker eten voor iedereen’ prijkt op de gevel van het bedrijf in aanbouw. De eerste kuikens zijn 25 mei op het bedrijf geboren.
Het is een drukte op het terrein. De eerste twee afdelingen voor vleeskuikens zijn klaar, aan de derde wordt hard gewerkt. “Volgende week zetten we daar de kuikens op,” zegt Jan Kuijpers. Broederij Elshuis levert de 18-daagse broedeieren voor de eerste drie koppels. Het vierde koppel komt uit de eigen broederij die in aanbouw is op het terrein.
De missie van familie Kuijpers, bestaande uit Cor, Marcel, Joris en Jan Kuijpers is ‘Lekker eten voor iedereen’. “We willen kippenvlees produceren in de juiste balans tussen mens, dier en milieu. Een goed stalklimaat, goed dierenwelzijn, een lage carbon footprint en oog voor de kostprijs van het vlees. Betaalbaar voor iedereen,” legt Marcel Kuijpers uit.
De Kloeke Kip
De korte keten start bij de opfok van de vleeskuikenouderdieren. Kuijpers Kip heeft een samenwerkingsovereenkomst met een vaste opfokker voor de opfok van hun vleeskuikenouderdieren. In Stevensbeek is Joris Kuijpers verantwoordelijk voor de 81.000 vleeskuikenouderdieren. De broedeieren gaan naar Grubbenvorst, worden daar uitgebroed en komen uit in het patiosysteem.
De eerste fase is de bouw van vier afdelingen met elk 64.000 vleeskuikens en de broederij. Daarna volgen weer vier afdelingen en de slachterij. Het vlees wordt afgezet onder de merknaam ‘De Kloeke Kip’.
Afdelingen: In de eerste en tweede afdeling zitten al kuikens, de derde en vierde zijn in aanbouw
Techniek
De eerste twee afdelingen zijn opgewarmd met losse kachels. “Dat is de enige warmte die we erin pompen. Nu starten we met de familiewarmte: de luchtwassers zijn gereed en zetten we in werking. De luchtwasser recyclet de warmte uit de ventilatielucht en brengt die kiemvrij naar de jongste kuikens,” legt Jan uit. Het nieuwe bedrijf is één brok techniek afkomstig uit de pluimveehouderij maar ook andere agrarische sectoren.
“Samen met onze sparringpartners, gerenommeerde technische bedrijven, hebben we technieken gecombineerd. Wij als pluimveehouders, en zij de beschikbare en innovatieve technieken”, aldus Marcel Kuijpers. Het bedrijf heeft geen gasaansluiting, voorziet in eigen stroom via zonnepanelen op het dak en heeft een innovatief brandveiligheidssysteem.
Jarenlange procedure
De gebroeders Kuijpers kregen het idee voor de duurzame korte vleespluimveeketen al bijna 20 jaar geleden. We werden toen voor gek verklaard dat het niet mogelijk was om én vleeskuikenouderdieren, broederij, vleeskuikens en slachterij op één locatie te houden”, blikt Marcel terug. De familie zette door, werkte samen met sparringpartners en ontwikkelden hun eigen plannen.
Het duurde bijna 15 jaar voordat de vergunningen helemaal rond waren. In juni 2018 startte de bouw. Het uiteindelijke doel is 960.000 vleeskuikens te gaan houden, die op eigen bedrijf worden gebroed en uitkomen in de stal en daar ook geslacht worden. Het vlees wordt afgezet onder het eigen label ‘De Kloeke Kip’.
Auteur: Monique van Loon