Het was de meest intensieve verbouwing die pluimveehouder Berkepies uit het Drentse Nooitgedacht heeft uitgevoerd aan zijn vleeskuikenstal. Het had flink wat voeten in de aarde, nadat in 2015 de eerste aanvraag werd ingediend. Met name de bestemmingsplanwijziging, die bij de gemeente Aa en Hunze lag, zorgde voor vertraging. Op 1 januari 2017 besloot eigenaar Tienus Berkepies over te schakelen naar het Beter Leven ster 1-concept en dat resulteert in een nieuwe stal die duurzaam en goed voedsel produceert. “En daar ben ik bijzonder trots op.”
De mooie verhalen over het Beter Leven ster 1-concept staan volgens Berkepies nog steeds als een paal boven water, maar de afzetmarkt is eigenlijk te beperkt. “Het is een mooie manier van kippen houden en het is goed betaalbaar. Maar de markt is het grootste probleem op dit moment. Toch hebben we besloten een stal te bouwen die goed geschikt is voor Beter Leven, dus inclusief uitloop. Waar je dan wel mee komt te zitten is valse lucht (vooral in de winter). We hebben dan ook gekozen voor een stal met plafondventilatie, want daar kan je eventueel net zo veel lucht in brengen als uithalen. Ook in de wintergarten is het dan beter beheersbaar.”
De ventilatie in de wintergarten is door plafondventilatie beter beheersbaar
Plafondventilatie: “Lucht makkelijker te conditioneren”
Omdat Berkepies koos voor weinig ramen en buisverwarming werd de keuze voor plafondventilatie nog makkelijker: “Er is gewoon te weinig ruimte om er kleppen in te doen. Plus dat je met plafondventilatie ook nog lucht kunt conditioneren: warmer of kouder over de kuikens brengen. Ik wilde een stal realiseren met heel veel mogelijkheden en dat is gelukt.” Ook de andere twee stallen bij Berkepies zijn aangepast aan het Beter Leven ster 1-concept. Dat betekent dat nu alle stallen modern en duurzaam draaien. “We hebben ook geïnvesteerd in zonnepanelen, een warmtewisselaar van Plettenburg en een dubbel spoelwatersysteem voor scheiding van erfafspoeling. Een nieuw geslagen waterput met elektrische pomp, werkend op zonnepanelen die we gebruiken voor het beregenen van onze akkerbouwgronden.”
Op het dak liggen zonnepanelen voor bedrijfsmatige energievoorziening
Efficiënter werken
De eerste koppel zit inmiddels in de stal en dat zorgt voor enorme opluchting bij Berkepies: “Vorig jaar hebben we in januari de bouwaanvraag ingediend. Ik moest op 16 april stroom regelen, om mijn subsidie voor de zonnepanelen te behouden. Ik heb toen flink wat druk moeten leggen op de beslissingsbevoegde partijen. We kregen toen een voorlopige vergunning voor de bouw en pas later is dat omgezet naar bestemming pluimveestal. Dat het nu eindelijk af is en loopt, zorgt voor heel veel opluchting. Het wordt een stuk makkelijk voor mij als pluimveehouder om gezonde kuikens af te leveren. Minder uitval, minder ziektedruk, minder antibioticagebruik en minder werk. Ik heb altijd gezegd: ik wil wel groeien, maar dan moet het wel efficiënter. En dat is nu het geval. Gelukkig heb ik de afzet voor alle drie de stallen op dit moment rond. Maar het zal lastig blijven om de 24.500 kuikens die nu in de stal zitten op een goede manier af te zetten.”
De nieuwe vleeskuikenstal voordat de eerste koppel van 24.500 Hubbardkuikens hun intrede maakten
Kijkruimte
Behalve een sterke focus op kwaliteit, duurzaamheid en efficiëntie wil Berkepies met zijn nieuwe vleeskuikenstal ook een educatieve rol gaan vervullen voor mensen die het vakgebied niet of nauwelijks kennen. “Er is een kijkruimte gemaakt zodat wij als pluimveesector kunnen laten zien waar we mee bezig zijn. Iedereen die hier langs komt heeft een mening over hetgeen wij hier doen, maar de meeste snappen er niks van. Dat neem ik ze niet kwalijk, want dat hebben we ook aan onszelf te danken. Wij hebben nooit goed uitgelegd hoe het in elkaar zit. Een kijkruimte is dan een goed begin, maar daar blijft het niet bij. We willen mensen vertellen dat een ei drie weken in de broedmachine ligt en dat hij dan naar een schone ontsmette stal gaat, waarna hij naar acht weken naar de slachterij gaat. Ik heb mij daar wel bij neergelegd, maar ik denk dat wanneer wij goed uitleggen wat we doen dat die mening anders zal zijn. Wij hopen dat deze nieuwe stal daarbij helpt. De Hubbards hebben het in ieder geval enorm naar hun zin in deze stal en ik ben bijzonder blij dat het hele proces van bouwen en verbouwen eindelijk afgesloten kan worden.”