Milieueisen worden steeds strenger. Maar dat is niet de enige reden dat fijnstof reductie steeds belangrijker wordt voor pluimveehouders. Het is onmisbaar voor de gezondheid van de dieren, én voor een gezond werkklimaat. Als het allemaal veel gemakkelijker en veel goedkoper kan dan de huidige filtersystemen, is dat dus zeer goed nieuws. En dat lijkt vooralsnog het geval.
Initiatiefnemer van de proef is Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) in Barneveld, die voor de gelegenheid samenwerkt met het bedrijfsleven, Wageningen University & Research en studenten van de Aeres-scholengroep. PEV werd begin dit jaar opgericht vanuit het Manifest Gezonde Leefomgeving Veehouderij, waarin de gemeenten in de regio Ede-Barneveld (FoodValley), de provincie Gelderland, de WUR en de brancheorganisaties afspraken vastlegden om de fijnstof uitstoot van de veehouderij te verminderen.
Begin deze maand gaf Wethouder Willemien Vreugdenhil van Ede het startsein voor een praktijkproef, waarbij tien nieuwe fijnstofreductiesystemen worden getest. De uitgebreide, wetenschappelijke test vindt plaats in een voor de vleeskuikensector representatieve stal in Lunteren. Omdat de tien systemen deels na elkaar worden getest, zal de proef ruim een jaar duren. De officiële resultaten laten dus nog even op zich wachten. Maar de vooruitzichten zijn alvast rooskleurig.
De eerste in rij is een veelbelovende innovatie van StatiqAir; de PMX. StatiqAir is al jaren een klinkende naam in de wereld van de infrastructuur en in andere industrieën, waaronder de metaalsector. Nu wil de succesvolle producent haar innovatieve systeem ook gaan inzetten op andere gebieden, te beginnen met de pluimvee-industrie.
“Afvoer van de deeltjes gebeurt simpelweg door het schoonmaken van de stal”
De PMX werkt niet met een filter. Het gaat om een zogenaamd 'open systeem', dat simpelweg bestaat uit een ioniserend element dat de stofdeeltjes statisch maakt. Hierdoor slaan ze neer. Het maakt dus niet uit hoe fijn of hoe grof de deeltjes precies zijn, de ionisatie doet ze allemaal samenklonteren en neerdalen. Afvoer van de deeltjes gebeurt simpelweg door het schoonmaken van de stal, en natuurlijk van de unit zelf. Maar die bevat vooral gladde oppervlakken, dus veel meer werk dan de reguliere stalreiniging komt er niet bij kijken.
Maar dit is niet de enige reden dat dit slimme systeem is geselecteerd door de strenge vakjury van het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV). Het is ook bijzonder gemakkelijk te implementeren, zelfs in bestaande stallen. De installatie bestaat simpelweg uit het ophangen van de unit. Daarna hoeft alleen nog de stekker erin te worden gestoken en het werkt. Installatiekosten zijn er dan ook niet.
Als klap op de vuurpijl is het verbruik van het apparaat ook nog eens superlaag. Volgens Roland van Niekerk, die technisch manager is bij StatiqAir en de proef vanuit hen begeleid, gaat het per unit om slechts 18 watt. “Dat is minder dan een klein gloeilampje.”, aldus Niekerk. Dit terwijl een dergelijke unit het fijnstof reduceert voor 800 kuub aan stal, dus dat is ongelooflijk efficiënt.
“Per unit gaat het om slechts 18 watt. Dat is minder dan een klein gloeilampje”
Is het apparaat zelf dan wellicht duur, juist omdat het gloednieuw is en er flink geïnvesteerd moest worden in de ontwikkeling? “Nee”, zegt Niekerk. “De PMX is goedkoper dan elk ander volledig filtersysteem. Wij zijn met onze systemen al jaren actief in andere sectoren. Voor de pluimvee-industrie hebben wij slechts een aantal kleine aanpassingen hoeven doen om een optimaal effect in de stalomgeving te bereiken.”
Spectaculaire uitkomsten
Op de officiële resultaten moeten we helaas nog minstens een jaar wachten, maar Niekerk is enthousiast. Afgaand op de resultaten in andere sectoren, verwacht hij een spectaculaire uitkomst. “Maar ook als we simpelweg de technische reductieresultaten van bestaande filtersystemen evenaren, zorgen alle andere voordelen die de PMX met zich meebrengt, dat we alsnog aanzienlijk bijdragen aan de vooruitgang op gebied van fijnstof reductie. Vooral qua gebruiksgemak en qua kosten doen we een flinke duit in het zakje”, aldus de vrolijk gestemde technisch manager van het bedrijf. Pluimvee Actueel kijkt in ieder geval gespannen uit naar de officiële resultaten.