In januari 2019 is het saldo vleeskuikens bijna 14.000 euro lager uitgekomen dan dezelfde maand vorig jaar. Dat is het gevolg van lagere opbrengsten en hogere voerkosten. De resultaten zijn berekend voor een standaardbedrijf met gemiddeld 100.000 vleeskuikens, wat overeenkomt met bijna 120.000 opgehokte vleeskuikens per ronde.
Lagere opbrengsten en hogere voerkosten
Eind vorig jaar zijn de opbrengstprijzen sterk gedaald door een groter aanbod van kuikenvlees uit het buitenland. In november en december gingen de contractprijzen bijna wekelijks omlaag. In januari zijn de opbrengstprijzen daardoor 8% lager dan in oktober. Vergeleken met januari vorig jaar is de contractprijs 3% lager, waardoor de opbrengsten bijna 5.000 euro lager uitkomen voor het standaardbedrijf.
Figuur 1: Saldo per maand voor het gestandaardiseerde vleeskuikenbedrijf
De prijzen op de vleesmarkt kwamen onder druk door onder andere lagere importprijzen van Poolse en Oekraïense aanbieders. Ook de import van Braziliaans pluimveevlees steeg, nadat vanaf april vorig jaar de import van Braziliaans pluimveevlees door de Europese Unie sterk was gedaald vanwege corruptieschandalen en salmonellabesmettingen. Toen de grenzen in september weer opengingen voor Brazilië, werd de hoeveelheid kipfilet die volgens het quotum in een jaar geleverd mag worden voor lage prijzen naar de EU geëxporteerd. Mede daardoor daalden de vleeskuikenprijzen fors sinds oktober. Volgens de EU-prognose zal de totale pluimveevleesproductie in 2019 verder groeien. Vooral in Polen neemt de productie verder toe, maar ook in Frankrijk en Spanje wordt een groter aanbod verwacht. De voerkosten stegen het afgelopen halfjaar flink door hogere graanprijzen als gevolg van de droogte in de zomer. De voerkosten zijn daardoor 8.500 euro hoger dan januari vorig jaar. De eendagskuikens zijn in dezelfde periode ook in prijs gestegen.
Figuur 2: Saldo per maand voor het gestandaardiseerde vleeskuikenbedrijf, per bedrijf
Saldo ver onder langjarig gemiddelde
Het saldo ligt sinds augustus onder het langjarig gemiddelde 2009-2018, doordat eerst de voerkosten stegen en daarna de opbrengsten flink daalden. Het saldo is een derde lager dan het langjarig gemiddelde 2009-2018. In januari is het saldo zodanig laag dat een negatief inkomen resulteert.
Figuur 3: Maandprijzen vleeskuikens
Figuur 4: Prijsontwikkeling vleeskuikens
Figuur 5: Opbrengsten, kosten en saldo per maand voor het gestandaardiseerde vleeskuikenbedrijf
Figuur 6: Resultaten voor het gestandaardiseerde vleeskuikenbedrijf, mutatite t.o.v. vorig jaar
Bron: Agrimatie