Een beperkt deel van de Nederlandse paprika- en tomatenproductie wordt niet verkocht. Dat betreft o.a. klasse II vruchten. Er lopen in de tuinbouw op dit moment diverse initiatieven om de onverkochte vruchten toch goed te gebruiken als sap, saus, soep en jam of door bepaalde hoogwaardige stoffen als lycopeen uit tomaten te winnen en als gezonde kleurstof op de markt te brengen.
Ook voor de veevoederindustrie kunnen de onverkochte tomaten en paprika’s van waarde zijn. In opdracht van het Kenniscentrum Plantenstoffen is daarnaar een verkennende studie gedaan. Daaruit blijkt dat deze vruchten naast een basis voederwaarde ook nog van meerwaarde zijn als bijvoorbeeld kleurstof voor dooierkleuring bij leghennen, antioxidant, antibacterieel middel en voor weerstand tegen ontstekingen. De hoogste meerwaarde wordt gerealiseerd door toepassing in voeders voor biggen, vleeskuikens en leghennen.
Schatting is dat dit kan oplopen tot rond de € 500 per ton droge stof. Daarvoor is wel van belang dat er een pulp wordt gemaakt met een droge stof gehalte van minimaal 35 % en dat de gezonde plantenstoffen ook steeds aanwezig zijn en de pulp daarop wordt gecontroleerd. Deze pulp van tomaten- en paprikavruchten kan dan als voedermiddel met inhoudsclaim op de veevoer markt tot waarde worden gebracht.
Twee veevoederbedrijven hebben deelgenomen aan deze verkennende studie en hun belangstelling voor deze gezonde grondstof uit de tuinbouw getoond. Van belang voor hun is dat er continu aanbod is van een constante kwaliteit en dat de positieve effecten ook worden waargemaakt.
Bron: Kenniscentrum Plantenstoffen