Er zijn inmiddels al drie ronden afgewerkt in de drie nieuwe pluimveestallen van landbouwbedrijf Buijs in Emmer-Compascuum. Patrick Buijs en Yootha Baving werken in deze nieuwe stallen volgens het Enrichment-principe van MCDonalds. Dat betekent dat de 126.000 vleeskuikens beschikking hebben over natuurlijk daglicht en kleine pakjes stro in de stal.
Patrick Buijs is dan ook zeer trots op de realisatie van het enorme project: “Meer dan een jaar geleden is de sloop begonnen en zijn we met de nieuwbouw begonnen. De eerste ronde is goed verlopen. Met de voerinstallatie hadden we aanloopproblemen, maar met de kuikens verloopt het tot nu toe allemaal supergoed.”
Buijs koos bewust voor gangbare kuikens en het Enrichment-principe, omdat dat volgens hem past bij een toekomstbestendig pluimveebedrijf: “Het is gewoon topsport en dan heb je ook goede materialen nodig om topprestaties te leveren. De technische resultaten laten zien dat deze manier van kuikens houden werkt. Bij de slachterij zijn ze goed te spreken over onze leveringen. Bovendien draaien we op deze nieuwe locatie alles nog zonder medicijnen en dat zegt volgens mij genoeg.”
“Klimaat in opstart beter beheersbaar”
Buijs vervolgt: “We hebben nog een tweede locatie waar we 29.000 kuikens houden. Daar is het gedrag van de kuikens in de nieuwe stal op bepaalde punten echt anders. Zo zien we dat ze hier meer van het stro pikken dat de kuikens in de andere stal waar we nog met balen stro werken. Door de warmtewisselaar is het klimaat – met name – in de opstart ook beter beheersbaar. We hoeven minder te stoken. Het is niet dat de ziektedruk of uitvalpercentages veel van elkaar verschillen, maar deze drie moderne stallen presteren gewoon op alle fronten erg goed. We zijn klaar voor de toekomst.”
Vergelijken
De belangrijkste winst zit hem volgens Buijs in het monitoren van de data uit de drie stallen: “Nu we drie dezelfde stallen hebben, kunnen we goed vergelijken wat de verschillen zijn in de drie nieuwe stallen. We gebruiken daarvoor een nieuw managementprogramma dat we hier uittesten. We gaan de komende tijd proberen daar zoveel mogelijk data uit te halen om de stallen nog verder te optimaliseren.”
Voer en klimaat
Erik Dinkla is senior pluimveespecialist bij De Hoop mengvoeders uit Zelhem. Dinkla is nauw betrokken bij het bedrijf van Buijs en heeft de pluimveehouder ook begeleid op het gebied van voer en klimaat tijdens de eerste drie ronden. Volgens de vleeskuikenspecialist van De Hoop zijn er flink wat overwegingen gemaakt om te komen tot de methode waarmee nu gewerkt wordt: “Allereerst de keuze tussen concept- of regulier, waarbij de keuze is gevallen op het Enrichment-systeem: antibioticavrij, veel kilo’s op de meter, snelle groei, maar wel een gezonde kip. Daarnaast wilde ze graag vanwege de akkerbouwtak op het bedrijf de mogelijkheid hebben om tarwe (en in een later stadium CCM) bij te voeren om de kringloop rond te krijgen.”
Strategie
De Hoop heeft voor alle concepten (onder andere Beter Leven, NSK, LGK) voerconcepten, telkens afgestemd op de wens van de pluimveehouder. Bij Buijs draait het volgens Dinkla vooral om saldo en eindresultaat, dus daar is de voerstrategie op afgestemd: “We hebben afgelopen zomer tijdens de eerste ronde compleet voer geleverd en dat zorgde voor een voerconversie van 1,06 op 1500 gram. Er was geen begin- en eindvoorraad van het voer – alles was op – dus dat was gemakkelijk uit te rekenen. Dat was direct al een hele mooie start. Nu voeren we tarwe bij en dat levert vergelijkbare resultaten op. De laatste kuikens die hier weg zijn gegaan waren ook prima. Na 31 dagen gaat de eerste 25 procent eruit, die gaan naar de slachterij in Dedemsvaart en na maximaal 42 dagen gaat de rest naar de slachterij in Goor. Wij zien dit ook echt als een voorbeeldbedrijf. Een groot project, maar prima geslaagd.”
Pluimveehouder Patrick Buijs: “Meer dan een jaar geleden is de sloop begonnen en zijn we met de nieuwbouw begonnen. De eerste ronde is goed verlopen”
Keuze
Buijs heeft naast de inmiddels meer dan 150.000 kuikens dus ook nog een grote akkerbouwtak (800 hectare, waarvan ruim 350 in eigendom), maar met realisatie van de drie nieuwe pluimveestallen worden de kippen een nog belangrijkere pijler van het landbouwbedrijf in Drenthe. Patrick en Yootha zouden echter niet willen kiezen: “We blijven beide doen, want we vinden het allebei ontzettend leuk om te mogen doen”, zo besluit het stel.