Pluimveehouder Johan Leenders uit Swifterbant heeft twee keer 17.500 vleeskuikens verdeeld over twee stallen. Inmiddels is hij bezig aan zijn veertiende ronde in de 1-ster Beter Leven-stal. “Het mooie aan dit concept is dat het ‘afgeschermd’ is op basis van vraag een aanbod.”
Naast de voordelen qua afzet is het welzijn van de dieren een belangrijke reden voor Leenders om te werken vanuit een 1-ster Beter Leven-stal: “Dat past bij mij en ons bedrijf. Ik geniet er nog elke dag van. Hiervoor hadden we de Gildehoen. Dat was ook een prachtig concept. De stal zag er eigenlijk binnen hetzelfde uit. Dus met natuurlijk daglicht, strobalen en een graanstrooier, maar wel met iets meer kippen per vierkante meter en een zwaarder aflevergewicht.”
“In die zin veranderde er voor ons weinig. De kippen hadden het altijd al goed hier, het grootste verschil is dat ze nu we een 1-ster Beter leven-stal hebben er een buitenverblijf is waar ze (vanaf 21 dagen) naartoe kunnen.”
Duurzame stal
Leenders werkt met het Fancom-besturingssysteem, Lubbing waterleidingen en Roxell-voerlijnen. Ook is er in beide stallen een warmtewisselaar geïnstalleerd die zorgt voor 30 procent fijnstofreductie. Het filterdoek aan de wisselaar zorgt voor een extra verlaging van het fijnstofniveau in de stal. Ook liggen er zonnepanelen op het dak om in de eigen energiebehoefte te voorzien en wordt het water automatisch doorgespoeld door middel van lichtsensoren op de waterlijn die bepalen hoe vaak er moet worden doorgespoeld. Het regenwater wordt opgevangen, de verbouwde tarwe wordt aan de kippen gevoerd, het stro wordt als strooisel gebruikt en de mest komt weer op bouwland. We werken zo veel mogelijk met een gesloten kringloop.”
Bij het bouwen van de nieuwe stal is de oude stal ook up-to-date gebracht, zodat het qua afmeting en werking identieke stallen zijn. “Beide zijn waar mogelijk geautomatiseerd.” Er zijn dus behoorlijk wat aanpassingen verricht de afgelopen jaren, maar het grootste verschil sinds de 1-ster Beter Leven-stal draait, is de kip zelf: “De Hubbard JA757 is weliswaar precies dezelfde kip dan we hadden, maar totaal anders dan de gangbare kip.”
“Het is eigenlijk best een leuke kip”
“Hij ziet er niet alleen heel anders uit dan de gangbare , maar wordt ook langzamer volwassen en beweegt veel meer. Ook staat hij hoger op de poten en vanwege zijn slanke postuur lijkt hij in eerste instantie heel erg op een duif. Maar later verdwijnt die gelijkenis helemaal”, zo vertelt Leenders trots. “Hij heeft ook een mooi verenpak en is attent. De Hubbard 757 is een actief beestje dat overal aan pikt. Daarom hebben we de strobalen in de stal liggen. Alle strootjes worden eruit gepikt. Zelfs de boutjes van de voederbakken pikken ze los. Het is eigenlijk best een leuke kip”, zegt Leenders lachend.
Overdekte uitloop
Een absoluut vereiste voor de ster is de overdekte uitloop. “Ik ben blij dat we nu een overdekte uitloop hebben. Het heeft alle eigenschappen van een echte uitloop: dagverblijf met zon, wind en regen maar wel met een (geïsoleerd) dak erboven. Hierdoor kunnen er geen wilde vogels in: het is letterlijk mus en muisdicht”, zo stelt Leenders
Kip in Nederland
Naast het feit dat Leenders, samen met zijn moeder Annelien (in 1997 oprichter van de Pluimveetak van het landbouwbedrijf), trots is op zijn 1-ster Beter Leven-stal houdt de 26-jarige Swifterbantenaar zich ook bezig met het uitdragen van een realistischer beeld van de pluimveesector. Dat doet hij op allerlei manieren, maar vooral online door middel van het initiatief ‘Kip in Nederland’. “Er is een scheef beeld van de sector. Hormonen zijn een goed voorbeeld hiervan. Dat is al sinds de jaren ’80 verboden, maar de fabels over het gebruik hiervan staan nog steeds overeind. Hetzelfde geldt voor het idee dat de vleeskuikens in kooien zitten. Vleeskuikens hebben nog nooit in kooien gezeten en het idee dat antibiotica te pas en te onpas gebruikt wordt is ook zo’n fabel. Kip in Nederland wil die misvattingen wegnemen door mensen te informeren en daarmee ook eens op een positieve manier de media te bereiken.”