Pluimveebedrijven Het Anker BV, Kwetters, Ter Heerdt en Gebr. Van Beek Group buigen zich samen met SFYN (Slow Food Youth Network) over het lot van de eendagshaantjes. Zij wilden via een enquête weten hoe consumenten denken over hoe de sector moet omgaan met de miljoenen leghaantjes die er worden geboren.
De enquête onder 500 consumenten moet de sector inzicht geven in wat te doen met de haantjes en in hun voorkeur voor alternatieven zoals seksen in het ei of het opfokken van de kuikens. De sector moet stoppen met het vergassen van haantjes vanwege dierenwelzijn, zo wordt duidelijk uit de rondvraag. Zo’n 43 procent van de respondenten kiest voor seksen in het ei als alternatief. Met deze aanpak kunnen alleen de hennetjes worden uitgebroed. Zo’n 32 procent van de ondervraagden wil dat de eieren van hanen wel worden uitgebroed. Deze haantjes kunnen dan opgroeien voor consumptie.
Alternatieven naast elkaar
Veel consumenten zeggen ook dat er niet een enkele oplossing voorhanden is, maar dat seksen in het ei en het laten opgroeien van hanen als twee alternatieven naast elkaar mogelijk zijn. Deze mening hebben ook veel consumenten die voorstander zijn van plantaardig eten. Voor degenen die het stoppen met het eten van eieren te ver gaat, is seksen van het ei de beste tussenoplossing.
In de sector wordt er voor iedere legkip ook een haantje geboren. Omdat deze haantjes geen eieren leggen worden er in Nederland jaarlijks zo’n 45 miljoen leghaantjes gedood door CO2-vergassing. Deze eendagshaantjes worden uiteindelijk gebruikt als voer voor dieren in dierentuinen en in ander dierenvoer.
Het is een efficiënte werkwijze om deze kuikentjes te doden, al brengt dit systeem steeds meer weerstand teweeg in de maatschappij. Broederijen van legkippen willen dan ook andere oplossingen onderzoeken en open met de maatschappij in gesprek gaan over dit vraagstuk.
De vakgroep van vier pluimveebedrijven gaat met de resultaten van de enquête en het advies van SFYN aan de slag, vertelt Chiel ter Heerdt, directeur van Ter Heerdt Kuikens en Hennen, contactpersoon en kartrekker vanuit de sector. “Wij gaan in september een evaluatiemoment prikken met de werkgroep en dan kijken hoe we het een vervolg kunnen geven.’’
‘’In de anderhalf jaar tijd dat dit project loopt, is er overigens al veel gebeurd. Als het gaat om seksen van het ei zijn er diverse projecten gestart en wordt er inmiddels door de sector veel in deze techniek geïnvesteerd in zowel Nederland als Duitsland. Wij juichen deze initiatieven toe en ondersteunen deze van harte als werkgroep.“
Sector zoekt zelf alternatieven
Vanwege de maatschappelijke druk zoekt de pluimveesector zelf naar alternatieven voor de haantjes. Op dit moment worden er technieken ontwikkeld waarbij met seksen in het ei al voor de geboorte te zien is of het een haantje of hennetje is. De haantjes zouden met deze techniek niet uitgebroed hoeven te worden.
Ook naar het opfokken van de hanen voor consumptie wordt gekeken. Helemaal geen eieren meer eten is eveneens een mogelijkheid. Alle alternatieven kosten echter tijd, investeringen en draagvlak. De sector wil dan ook graag van de consument weten welke de beste opties zijn.
Vanuit deze invalshoek hebben de legbroederijen en pakstations Ter Heerdt Kuikens en Hennen, Het Anker BV, de Gebr. van Beek Group en Kwetters samen met Food Heroes vanuit het Interreg programma voor Noordwest Europa de handen ineen geslagen voor de samenwerking met het Slow Food Youth Network (SFYN).
SFYN: inzetten op meer opties
Het SFYN adviseert om rond het vraagstuk van de eendagshaantjes niet in te zetten op een enkele optie, maar ruimte te houden voor alle alternatieven. De pluimveesector zou naast seksen in het ei ook moeten experimenteren met het kleinschalig grootbrengen van haantjes en nagaan wat plantaardige alternatieven kunnen betekenen voor de sector. Zo toont de sector volgens het SFYN dat er wordt geïnnoveerd op het gebied van efficiëntie en dat er ruimte is voor vernieuwingen gericht op andere groepen consumenten.