In het door LTO Nederland geïnitieerde project ‘Waardecreatie in Ketens’ werken boeren en tuinders, supermarkten en verwerkers aan toekomstgerichte ketens. De pluimveehouderij is evenals diverse andere sectoren en ketenpartijen, hierbij aangehaakt. Vertegenwoordigers van pluimveehouders en supermarkten verkennen met elkaar hoe het beste verder samengewerkt kan worden. De pluimveesector zet zich in voor goede afspraken met als resultaat meer waarde voor álle partijen in de keten, bijvoorbeeld bij de omschakeling naar Beter Leven Keurmerk (BLK) 1ster vleeskuikens.
In de vleeskuikensector wordt veel gesproken over de omschakeling naar 1 ster Beter Leven Keurmerk (BLK) pluimveevlees per 2023, die door de meeste Nederlandse retailers is aangekondigd. Daarover moeten concrete afspraken worden gemaakt tussen vleeskuikenhouders en slachterijen, die vervolgens weer aan supermarkten leveren. Door de gesprekken die zijn gestart onder Waardecreatie in Ketens weten ketenpartijen elkaar beter te vinden. Zo heeft Albert Heijn onlangs de hogere voerprijs verwerkt in een hogere uitbetaling bij tafeleieren. Ketenpartijen gaan het gesprek met elkaar aan, begrijpen elkaar beter en betere meerjarige samenwerkingsafspraken worden gemaakt, die ook de transitie naar BLK1ster daardoor financieel gezond mogelijk maakt voor de pluimveehouder. Voor de eerste keten zijn de eerste afspraken gemaakt die interessant zijn voor de pluimveehouder, verwerker en de supermarkt.
Onderzoek naar kostprijs
LTO/NOP en NVP hebben het initiatief genomen voor een onderzoek door Wageningen Economic Research (WEcR) naar de kostprijs van BLK 1ster pluimveevlees. Op 2 november worden de definitieve resultaten gepresenteerd tijdens de Pluimveerelatiedag in Veenendaal. Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond lijkt de kostprijsberekening van WEcR voor BLK1ster pluimveevlees bij de huidige prijzen ergens uit te komen tussen de € 1,35 en € 1,40 per kg afgeleverd gewicht, gerekend met een afschrijvingstermijn van 5 jaar voor de overdekte uitloop.
Pluimveehouders kunnen de door marktpartijen aangeboden contracten aan de resultaten van deze berekening toetsen. Daarmee wordt inzichtelijk of de contracten ook voldoende verdienvermogen bieden voor de pluimveehouders, voor de gehele looptijd van een contract die de pluimveehouder aangaat. Het is belangrijk dat de contractduur zich verhoudt tot de afschrijvingstermijn van de overdekte uitloop. De kostprijsberekening maakt dit inzichtelijk en biedt daarmee ook een basis voor afspraken met slachterijen die tot op heden de boeren nog niet hebben weten te overtuigen tot het afsluiten van contracten. De vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP en de NVP volgen de ontwikkelingen in de markt op de voet.
Vergunningverlening BLK
Naast een goed verdienmodel voor de pluimveehouder moet de omschakeling naar BLK vleeskuikens ook praktisch te realiseren zijn. Met name de vergunningverlening voor uitbouw van overdekte uitloop lijkt op dat punt belangrijke drempels op te werpen. Enkele supermarktorganisaties hebben tijdens de gesprekken in het kader van Waardecreatie in Ketens toegezegd de sector hierin te steunen en zich in te zetten om vergunningverlening soepel te laten verlopen. Ook de Dierenbescherming zet zich bij LNV in voor versoepeling van de vergunningverlening.
Bron: LTO Nederland