De NVWA heeft eerder gemeld dat in twaalf gevallen in veren van vleeskuikens antibiotica zijn aangetroffen, die niet zijn geregistreerd op het zogenaamde VKI-formulier en niet zijn geregistreerd in de database antibiotica. De pluimveesector is hier zwaar teleurgesteld over, vindt dit een zeer ernstige zaak en vindt dat bedrijven stevig moeten worden aangepakt.
De pluimveesector heeft via AVINED onlangs een zelfcontroleprogramma opgesteld om de controle op het gebruik van antibiotica aan te scherpen. Bedrijven kunnen zich vanaf eind april 2016 aanmelden voor dit programma. In IKB Kip is een verplichting opgenomen om deel te nemen aan het controleprogramma. Meer dan 90% van de pluimveevleesbedrijven zijn IKB Kip deelnemer.
Een belangrijk deel van de sector heeft zich inmiddels aangemeld. In het programma worden (risicogericht) monsters genomen bij 10% van de bedrijven. Dit zijn veermonsters, mestmonsters, watermonsters en veegmonsters. De monsters worden bij een erkend laboratorium geanalyseerd op de diverse antibiotica. Met de NVWA is afgesproken dat, als er antibiotica worden aangetroffen, die niet zijn geregistreerd en waarvoor geen recept is ontvangen van de eigen dierenarts, de pluimveehouder wordt gemeld aan de NVWA. De NVWA kan de bedrijven aanpakken. De eerste monsternames binnen dit zelfcontroleprogramma starten in juni 2016.
Antibiotica aanpak pluimveesector
De pluimveesector is er van overtuigd dat het overgrote deel van de pluimveesector de regels naleeft, maar hoopt dat door strengere controle alle bedrijven correct antibiotica gaan gebruiken en registreren. De pluimveesector werkt hard aan minder, transparanter en zorgvuldiger gebruik van antibiotica. Monitoring van het gebruik is een basis onder de antibiotica aanpak. Niet geregistreerd gebruik van antibiotica past hier absoluut niet in.
Bron: AVINED