De index van de prijzen af boerderij, die betrekking heeft op reguliere vleeskuikens, steeg in de maanden juni en juli met vijf procent. Dit is een fors herstel na de periode met zeer lage prijzen tijdens de eerste maanden van dit jaar. De af-boerderijprijs van langzaam groeiende kuikens is niet gedaald tijdens de coronacrisis. Deze prijs is de laatste maanden ook gestegen.
De prijzen af slachterij (producentenprijzen) op de binnenlandse markt zijn iets gestegen. In juli was de index 111. In de maanden juni en juli steeg de consumentenprijsindex van pluimveevlees met ongeveer één procent naar 118 punten (2015=100).
Prijsontwikkeling
De index van prijzen af boerderij loopt flink op. In april 2021 was de index nog 91, in mei 95 en in juli 100 punten. De index voor boerderijprijzen heeft betrekking op reguliere vleeskuikens. Deze kuikens worden gehouden voor de foodservicemarkt en voor de export (vooral naar Duitsland en het VK). Na de coronacrisis is de markt zich nu aan het herstellen. De binnenlandse vraag neemt toe en ook de export naar het VK trekt aan. De prijzen van vleeskuikens af boerderij zijn weer op een redelijk niveau. Dit komt ook door het seizoenspatroon met hogere prijzen in de zomerperiode. Door de sterk gestegen prijzen van pluimveevoer zijn hogere opbrengstprijzen nodig om de pluimveehouder enige marge te laten behalen.
Circa 35 procent van de kuikens zijn zogenaamde langzaam groeiende kuikens. Ze worden afgezet in de Nederlandse supermarkten. De prijs af boerderij van deze kuikens is gedurende de gehele coronacrisis weinig veranderd. De laatste maanden stijgen ook de opbrengstprijzen van langzaam groeiende kuikens.
Wat betaalt de consument voor pluimveevlees?
De consumenten- en producentenprijs hebben vooral betrekking op concepten van langzaam groeiende kuikens die verkocht worden in de Nederlandse supermarkt. De prijsindex van de producten af slachterij steeg van 108 in april (2015=100) naar 111 in juli. Deze index heeft betrekking op de binnenlandse afzet, dus de afzet van producten af slachterij naar Nederlandse afnemers. Dit zijn voor een belangrijk deel de supermarkten. Vooral bij de afzet naar het buitenland zijnde slachterijen geconfronteerd met een fors lagere vraag door de verminderde afzet naar horeca en foodservice. De index voor de buitenlandse afzet ligt dan ook lager (niet in de figuur), maar ook deze index is de laatste maanden duidelijk gestegen. De oorzaak hiervan is het herstel in de markt na een periode met strenge maatregelen in de horeca om het coronavirus te bestrijden.
Bron: Agrimatie