De PoultryBot, een robot die de pluimveehouder helpt bij het werk in de stal, is klaar voor verdere ontwikkeling. Bastiaan Vroegindeweij promoveerde een maand geleden bij WUR op de stalrobot. Dit apparaat is een doorontwikkeling van verschillende onderdelen die dagelijkse tijdrovende en intensieve werkzaamheden in de stal moeten verlichten, zoals het rapen van grondeieren in stallen met leghennen en vleeskuikenouderdieren. Ook het onderlinge gedrag van de dieren is straks met de robot te volgen.
PoultryBot te zien tijdens VIV Europe 2018
De PoultryBot is binnenkort in actie te zien in de Jaarbeurs. Daar vindt van 20 tot 22 juni de vakbeurs VIV Europe 2018 plaats. Eind volgend jaar moet het apparaat op de markt zijn, verwacht Vroegindeweij.
Ontwikkeling
Het ontwikkelen van de PoultryBot is geleidelijk gegaan. De robot is samengesteld uit bestaande onderdelen zoals locatiebepaling en navigatiesysteem. Voor het plannen van het pad, het herkennen van objecten en het rapen van grondeieren werden nieuwe systemen ontwikkeld. Met name het autonoom navigeren en het rapen van grondeieren zijn bepalend voor de prestatie van de PoultryBot. De robot kan per ronde 100 tot 150 eieren meenemen en deze handmatig of automatisch lossen. Dit hangt af van de versie. Ook uitbreiden naar het zelf in de tray zetten van de eieren, is mogelijk.
Het eerste idee voor de PoultryBot dateert al van ruim tien jaar terug. Nadat er voor een wedstrijd voor studenten Agrotechnologie een robot was gebouwd die golfballen tussen de maïs kan oprapen rees de vraag of een dergelijk apparaat ook voor eieren in pluimveestallen kon worden gemaakt.
Bastiaan Vroegindeweij maakte er zijn afstudeerproject van, won een scriptieprijs en kreeg van de WUR Farm Technology Group gelegenheid een dergelijke opraaprobot-vinding verder te ontwikkelen. Het prototype dat hij drie jaar geleden als onderdeel van zijn promotie-onderzoek presenteerde, voldeed aan de basiseisen: rondrijden in de stal en eieren rapen.
Livestock Robotics
Om het apparaat aan meer eisen te laten voldoen richtte de student het bedrijf Livestock Robotics op, zocht financiering en startte met het ontwikkelen van een praktijkversie waarop hij vorige maand promoveerde.
De nieuwe versie van de PoultryBot kan na het programmeren van de uit te voeren functies zelfstandig rondrijden in de stal en eieren opsporen en oprapen. Ook de batterij opladen gaat zelfstandig. Hij laadt zichzelf op bij het docking station dat is aangesloten op het stopcontact.
Oplossing voor tijdrovend en intensief werk
De PoultryBot past in principe in elke volière- en grondstal en kan consumptie- en broedeieren verzamelen. De robot vormt een oplossing voor terugkerend, tijdrovend en intensief werk dat iedere pluimveehouder kent: het rapen van grondeieren. Omdat het rapen bovendien belastend is voor rug en knieën is dit werk vanuit Arbo-wetgeving niet gunstig. Automatisch eieren rapen verbetert tevens de gehele bedrijfsvoering in de stal, onder andere ook omdat personeel niet altijd voldoende beschikbaar is.
Slimme Pluimvee Assistent (SPA)
De PoultryBot is een van de toepassingen van robotica in de sector. Zo helpt de
Slimme Pluimvee Assistent (SPA) in de dagelijkse bedrijfsvoering van pluimveehouders. Het zelfrijdend platform met sensoren, dat momenteel verder wordt getest, rijdt tussen de kippen door en meet bijvoorbeeld het stalklimaat zoals temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 en ammoniakemissie (NH3).
Kip van Oranje Innovatieplein: eigen regie staat voorop
De PoultryBot is een van de innovatieve ideeën die volgende maand te zien zijn op het Kip (Kip Innovatie Platform) van Oranje Innovatieplein op vakbeurs VIV Europe 2018. Kip van Oranje is een nieuw onafhankelijk platform voor de primaire pluimveesector dat zich richt op de ontwikkeling van nieuwe initiatieven door middel van samenwerking in de keten. Pluimveehouders in de leg- en vleessector hebben diverse innovatieve ideeën.
In deze vernieuwende plannen staat de eigen regie over de afzet en het eigen bedrijf voorop. Innovatieve pluimveehouders willen zelf meer zeggenschap over hun afzet van eieren en vlees en over de ontwikkeling van hun bedrijf. Zo overweegt de sector mogelijkheden voor bijvoorbeeld een eigen ei-concept, het direct vermarkten van een deel van de vleeskuikens, een abonnement voor dagverse eieren, het zelf verwerken van pluimveevlees, nieuwe huisvestingssystemen voor leghennen of een energieneutraal stalconcept. Het zijn innovaties die kansrijk zijn voor een verdienmodel voor de primaire sector.
Foto: Koos Groenewold