Het mbo-onderwijs kenmerkt zich doordat het een sterk toegepaste opleiding is waarbij de leerlingen leren te functioneren op praktisch niveau in de pluimveehouderij. Er wordt veel gewerkt met e-learning modules en de studenten worden veel meegenomen de praktijk in. Sinds 2014 wordt het complete aanbod van de lessen in moderne e-learning aangeboden.
Inmiddels zijn er 9 modules geschikt gemaakt om de lessen op een aansprekende wijze aan nationale en internationale studenten aan te bieden. Drie nieuwe modules zijn nog in de maak. E-learning thuis, verdieping op school, verwerking op het bedrijf en assessments worden afgenomen wanneer de lessen zijn afgerond.
Het Poultry Innovation Lab (PIL) is een proeftuinproject van de Regio Food Valley en vormt een onderdeel van Poultry Expertise Centre (PEC). Het PIL heeft cursusruimtes, leslokalen en een tweetal stallen met 1.000 vleeskuikens en 1.000 leghennen. In 2017 is hier volop gebruik van gemaakt door de internationale cursisten, de pluimveeleerlingen en de dagschool leerlingen.
Het PIL biedt ruimte voor innovaties op het gebied van huisvesting, voedingssystemen, verlichting, klimaat en monitoringsystemen. Ook zijn gezondheid en welzijn belangrijke thema’s evenals voedselveiligheid en voedselzekerheid. Het PIL richt zich in het bijzonder op de internationale markt. Naast alle leerlingen en cursisten zijn er in totaal 550 bezoekers van 31 nationaliteiten in de pluimveestal geweest. De bezoekers varieerden van hoogwaardigheidsbekleders uit diverse Aziatische landen, bezoek van de bedrijven vanuit het Poultry Expertise Centre tot pluimveestudieclubs. De verwachting is dat komend jaar het PIL veel meer bezoekers zal trekken.
Resultaat Productierondes PIL 2016-2017
Het Poultry Innovatie Lab start ieder nieuw schooljaar met een nieuwe productieronde leghennen. De leghennen zijn op 5 september 2016 opgezet en op 27 juni 2017 weer afgevoerd. Vanaf januari 2017 hebben de eerste klassen de verzorging van de dieren op zich genomen, en vanaf september hebben internationale cursisten de verzorging overgenomen. Zij kregen ook bijna dagelijks les in de pluimveestal.
De ronde werd afgesloten met 252 eieren per opgezette hen, dus met meer dan 250.000 eieren. Ondanks dat het aantal eieren meer was dan het gemiddelde, waren de eieren per stuk iets lichter dan normaal. Tot 60 levensweken zaten de bruine hennen boven een legpercentage van 90% (norm 87%). In totaal zijn er zes rondes met vleeskuikens gedraaid, drie met een snelgroeiend ras en drie met een traaggroeiend ras. Alle rondes werden gedraaid zonder antibiotica en coccidiostatica en leverde geen problemen op. Daarnaast kwamen er ook geen voetzoollaesies of borstblaren voor. Verwonding als gevolg van vangen was minimaal en het slachthuis was uiterst te spreken over hoe schoon de dieren waren. Kortom qua gezondheid hebben de leghennen en vleeskuikens het uitmuntend gedaan.
Meer informatie
Op de website PluimveeActueel.nl/wur-aeres worden regelmatig artikelen en reportages geplaatst over het pluimveeonderwijs en -onderzoek bij Aeres en WUR. Meer informatie over de samenwerking tussen de WUR, Aeres en de Pluimveekrant kunt u krijgen bij Sander Lourens (sander.lourens@wur.nl of s.lourens@aeres.nl) of Eline Kortes (eline.kortes@prosu.nl).
Voor het MBO pluimvee kunt u contact opnemen met Cor Duim (c.duim@aeres.nl).
Foto: Poultry Innovation Lab