Het inzetten van probiotica kan kreupelheid bij vleeskuikens verminderen en is daarmee een effectief alternatief voor het inzetten van antibiotica. Dat zei Professor Robert Wideman uit de VS dinsdag 10 november op een symposium georganiseerd door Biomin en Panagro Health & Nutrition.
Zes jaar geleden is hij begonnen met onderzoek naar kreupelheid veroorzaakt door bacteriële infecties (BCO Lameness) omdat het steeds meer voorkomt in de VS en Europa. Een eerste oorzaak is het enorme groeipotentieel van het moderne vleeskuiken. De snelle en vooral vroege groei zorgt voor een hoge belasting op een onvolgroeid bot. Hierdoor worden de groeischijven dikker en zijn ze gevoeliger voor kleine scheurtjes.
Deze beschadigingen komen vooral voor op het bovenste gedeelte van het bot, zoals de heupkop, omdat het bovenste gedeelte twee keer zo snel groeit dan het onderste. Door deze schade in de groeischijf kunnen bacteriën daar makkelijker koloniseren en tasten ze de heupkop aan. In het ergste geval leidt dit tot heupkopnecrose waarbij de kuikens zichtbaar kreupel zijn. Bij uitbraken van kreupelheid hebben Wideman en zijn collega’s tientallen bacteriesoorten kunnen aantonen die zich in het bot bevonden. Hierbij stuitte ze niet alleen op de Enterococcus cecorum maar er werden ook Staphylococcen, streptococcen, Salmonella’s en E. coli gevonden. Verondersteld wordt dat de bacteriën via de darm in de bloedsomloop terecht komen waardoor ze het bot kunnen bereiken. Een lekkende darm (leaky gut) is hier de oorzaak van.
Volgens Gunther Antonissen, die de bijna honderd bezoekers op het symposium toesprak, zijn er meerdere factoren die een lekkende darm veroorzaken. Naast voersamenstelling, pathogenen en managementfactoren heeft hij aangetoond dat ook mycotoxinen een oorzaak kunnen vormen. Al deze factoren hebben ook een negatieve invloed op het evenwicht tussen gunstige en schadelijke bacteriën in de darm. Het toedienen van gunstige bacteriën, oftewel probiotica, heeft een positieve invloed op dit evenwicht.
In 5 onafhankelijke experimenten heeft Professor Wideman bewezen dat probiotica het percentage kreupele kuikens aanzienlijk verminderd. De redenering hierachter is dat probiotica ook de productie van de beschermende slijmlaag in de darm bevordert en een gunstig effect heeft op het dichthouden van de darmcellen (tight junctions). Hierdoor kunnen er geen ongewenste bacteriën in de bloedbaan terecht komen en letsel veroorzaken in de heupkop.
Een praktijkervaring in Nederland bevestigt het resultaat uit de experimenten. Gino Totté van Panagro presenteerde een proef waarin het gebruik van antibiotica werd voorkomen door het toepassen van PoultryStar, een geregistreerd product met meerdere pluimvee specifieke bacteriestammen inclusief prebiotica.
Professor Richard Ducatelle liet zien dat het tegelijk toedienen van pro- en prebiotica een synergetisch effect heeft en ook wel synbiotica wordt genoemd. Prebiotica is onverteerbaar voor de gastheer maar dient als voeding voor de gunstige bacteriën in het onderste gedeelte van darm. In dit gedeelte produceert zo’n 60% van de bacteriën boterzuur waardoor het toevoegen van boterzuur als additief overbodig kan zijn.
Op woensdag 18 november zal Professor Wideman zijn expertise delen in een webinar. Inschrijven voor de webinar is gratis en kan via deze link.