Het symposium ‘Pronken met Pluimvee’ op de Aeres Hogeschool wordt traditioneel richting het einde van het schooljaar georganiseerd om studenten warm te laten lopen voor een opleiding in de pluimveesector. Inmiddels zijn er al vier edities gehouden en voor organisator en pluimveedocent Jolanda Stolk is het duidelijk dat dit een blijvertje is.
Stolk: “We hebben het vier jaar geleden in het leven geroepen vanuit het lectoraat Pluimvee als netwerkdag tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. En we gebruiken het ook om mbo-leerlingen duidelijk de maken dat er ook pluimvee-onderwijs op hbo-niveau is. En de reacties zijn telkens weer enorm positief.”
Het bedrijfsleven in de pluimveesector zit te springen om goed opgeleide mensen in alle sectoren. Pronken met Pluimvee richt zich elk jaar op een ander deel van de branche. Zo was er dit jaar vooral aandacht voor vleeskuikens en staat voor 2020 de legsector op het programma. “Vanuit ons eigen netwerk nodigen we altijd enkele interessante sprekers uit en daarna worden er een paar stellingen besproken. Op de laatste editie hadden we bijvoorbeeld Joost ter Heerdt van HatchTech, die het embryonale verhaal vertelde wat de sector in staat stelt om voortaan geen hanen meer te hoeven slachten. En Marcel Kuijpers van Kuijpers Kip gaf een prachtig inspirerend betoog over het pluimveebedrijf van de toekomst, waarbij het inspelen op de consument steeds belangrijker wordt. Maar het draait vooral om het ontmoeten van studenten met ondernemers.”
Dieractivisten
De studenten zelf hadden vooral veel vragen over dierenwelzijn en de acties door dieractivisten. Stolk: “Dat leeft enorm onder de jongeren, die de acties toch vaak typeren als onzin omdat de actievoerders meestal niet op de hoogte zijn van ‘hoe het echt werkt’. Tijdens Pronken met Pluimvee hebben we die studenten een spiegel voorgehouden met de vraag: hoe moet je daar mee omgaan? En daarin kwam het aloude motto ‘wie goed doet, goed ontmoet’ duidelijk naar voren. Er zijn prachtige ontwikkelingen die we als sector aan de buitenwereld moeten tonen en zeggen: kijk eens wat wij allemaal aan dierenwelzijn doen.”
“Verbinding onderzoek en onderwijs”
Transparantie naar de consument en trots zijn op de eigen sector moet zorgen dat ook de nieuwe generatie meegaat in de florerende Nederlandse pluimveesector. “Onze lector Laura Star is heel goed bezig om de verbinding van onderzoek naar onderwijs te leggen. Er zijn momenteel heel veel mooie kleine projecten gaande waarin studenten van de Aeres hogeschool worden ingezet. Juist door mensen op een netwerkdag als Pronken met Pluimvee bij elkaar te brengen, ontstaan dergelijk initiatieven. Voor ons voldoende reden om met de organisatie van het symposium door te gaan.”
Nieuwe lichting
Officieel sluit de inschrijving voor het nieuwe schooljaar op 1 mei, maar jongeren die graag willen meewerken aan het ontwikkelen van de pluimveesector en een beroep willen kiezen waarin heel veel werk is, mogen zich ook nu nog bij de school melden: “Vanuit Pronken met Pluimvee komen er ook altijd wel een paar nieuwe studenten in onze opleiding, maar nogmaals: het bedrijfsleven zit echt te springen om nieuwe mensen, dus neem gerust contact met ons op en meld je aan voor een opleiding varkenshouderij en pluimvee”, zo besluit pluimveedocente Stolk haar vurige betoog voor de doorontwikkeling van de sector.