De marktomstandigheden in 2018 zijn gunstig voor de pluimveevleesindustrie en Nederlandse pluimveehouders. De verwachting is dat de financiële prestaties boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar uitkomen. Hierdoor kunnen pluimveehouders financiële buffers versterken via extra aflossing of reservering en renovaties, modernisering en versnelde milieu-investeringen doorvoeren, blijkt uit de Pluimvee-update die de Rabobank heeft gepubliceerd.
Ook de vooruitzichten voor de tweede helft van 2018 zijn voor de Europese pluimvee-industrie gunstig. Door de marktomstandigheden ligt de Europese import substantieel lager en is de export licht gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de Nederlandse vleespluimveehouderij plukt de vruchten van deze ontwikkelingen, dankzij:
- de toegenomen vraag van slachterijen door capaciteitsuitbreiding
- het aanbod van vleeskuikens in Noordwest-Europa, dat nauwelijks toeneemt
- licht oplopende voerprijzen die gecompenseerd worden met hoge vleesprijzen
Hogere marges door marktbalans
De Europese pluimvee-industrie heeft, dankzij een goed marktevenwicht, in de eerste helft van 2018 boven verwachting gepresteerd. De vraag naar pluimveevlees is onverminderd goed en de productie neemt toe. In West-Europa breidt de productie nauwelijks uit. Dit komt door de opkomst van concepten met een lagere dierbezetting en door steeds verdergaande beperkingen om uit te breiden. Het aanbod van levende kuikens voor de slachterijen is relatief krap in relatie tot de slachtcapaciteit.
In tegenstelling tot in West- Europa, breidt in Oost-Europa de sector steeds verder uit. De Europese markt is geholpen door de importbeperkingen voor Braziliaans pluimveevlees, als gevolg van issues bij slachterijen. De verwachting is dat dit voor langere tijd impact heeft. Ondernemers in de vleespluimveesector profiteren hier van door de hogere marktprijzen.
Prijsstijgingen pluimveevlees door beperkt aanbod borstvlees
De Europese pluimveevleesindustrie presteert goed bij een positief marktsentiment. Pluimveevleesprijzen zijn in het tweede kwartaal van 2018 gestegen (+3%) ten opzicht van het eerste kwartaal. Daarbij zijn de voerprijzen slechts 2% gestegen. Een belangrijke reden van de gestegen pluimveevleesprijzen is het beperkte aanbod van borstvlees in Europa. Dit leidde tot een stijging van de prijzen voor bevroren borstvlees van 10%.
De EU-importen zijn in het eerste kwartaal van 2018 met 8% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Door de EU zijn exportrestricties afgegeven aan twintig Braziliaanse slachterijen, vanwege overtreding van Europese richtlijnen voor monitoring van Salmonella. De laatste van deze restricties zijn pas in april dit jaar afgegeven, waardoor de impact op de importcijfers nog groter zal zijn.
Marktverbetering ook in Nederland zichtbaar
In Nederland zijn de marges in de eerste helft van 2018 toegenomen ten opzichte van 2017. De brutomarge berekening (bron: vakblad Pluimveehouderij) laat een niveau zien van 46,8 cent per maand over de eerste vier maanden van 2018. Dit is het hoogste niveau in vier jaar tijd. Opmerking daarbij is dat deze berekening van grondslag is veranderd door de overgang van de BCP notering naar de VCN. Het voer is over deze periode in 2018 0,5 cent per kg goedkoper geweest en de VCN notering lag 1,3 cent hoger.
Doordat de vraag naar levende vleeskuikens op dit moment groter is dan het aanbod, is de marktpositie van pluimveehouders verbeterd. In Nederland geldt nog dat de sector gebonden is aan het bezit van pluimveerechten, een extra belemmering om de productie te kunnen verhogen.