De vleeskuikensector staat aan de vooravond van een omvangrijke omschakeling naar 1 Ster Beter Leven Keurmerk (BLK) vleeskuikens. De kostprijs voor de productie van BLK1ster vlees is onlangs door WEcR berekend en komt een flink stuk hoger uit dan die van reguliere of traaggroeiende vleeskuikens. De kostprijs is het absolute minimum voor de vleeskuikenhouder, want daarmee is er nog geen enkele beloning voor het ondernemerschap van de vleeskuikenhouder en de bijbehorende risico’s.
Om toekomstige ontwikkelingen en risico’s het hoofd te kunnen bieden is het belangrijk dat vleeskuikenhouders bij het maken van contractafspraken aandacht hebben voor bijbehorende randvoorwaarden. Alleen dan kunnen zij weloverwogen de juiste beslissing nemen over al dan niet overschakelen naar BLK1ster.
Korte afschrijvingstermijn
Het is belangrijk een korte afschrijvingstermijn van 5 jaar voor de investering van de overdekte uitloop en het daglicht te hanteren. Het is immers niet te voorspellen hoe de marktvraag en voorschriften rond BLK zich de komende jaren ontwikkelen. Tot nog toe was een ruimere afschrijvingstermijn misschien geaccepteerd omdat omschakeling plaatsvond vanuit een vrijwillige marktvraag. De betreffende consumenten kozen bewust en accepteerden de hogere prijs. In 2023 hebben consumenten in de supermarkt die keuze echter niet meer en is daarmee de toekomstige marktvraag niet te voorspellen. Voor vleeskuikenhouders die omschakelen naar BLK1ster wordt de kostprijs dermate hoog dat afzet naar andere dan de Nederlandse retailmarkt vrijwel onmogelijk wordt.
Contractduur en risico’s
Vleeskuikenhouders dienen bij contractafspraken dus rekening te houden met een plus op de minimale kostprijs en met de noodzakelijke korte afschrijvingstermijn van de investeringen. De contractduur zal daarmee moeten matchen. Banken verlangen een aflossingstermijn van 5 jaar en koppelen dat aan een contractduur van 5 jaar. En naast een eerlijke vergoeding voor de kosten en beloning voor geleverde inspanningen van de ondernemer, moet in het contract rekening worden gehouden met extra risico’s. Denk aan benodigde investeringen door toenemende milieuregels vanuit de overheid, eventuele extra kosten door een veranderende ziektedruk en extra leegstand. De eerste tot dusver aangeboden contracten gaan voor een 5-jaars afschrijving en een kostprijsgedreven indexering.
Bron: LTO Nederland