Het jaarlijkse rapport over het antibioticagebruik in de pluimveesector in 2016 is gepubliceerd op de site van AVINED. In het rapport vindt u uitgebreide gegevens over het antibioticagebruik bij alle bedrijven in de vleeskuikensector, de legsector en de kalkoensector. Het rapport over 2016 is het eerste rapport waarin de cijfers zijn berekend volgens een nieuwe rekenmethode. Deze methode is afgestemd met de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit.
Vleessector
- Het gebruik van antibiotica bij vleeskuiken in 2016 was 10,49 DDDAS en is met 26% gedaald vergeleken met 2015. Het gebruik van derde keus middelen betrof 0,17 DDDAS.
- Het gebruik van antibiotica bij vermeerderingsbedrijven (groot)ouderdieren is relatief laag met 3,30 DDDAS. Het gebruik fluctueert sinds 2014 rond de drie DDDAS. Het derde keus middelengebruik bedroeg 0,57 DDDAS.
- Bij opfok (grootouderdieren) bedroeg het gebruik 12,17 DDDAS. Dit is 5% lager dan in 2015. Het derde keus middelen gebruik bij opfokbedrijven bedroeg 1,58 DDDAS.
Legsector
- In de legsector is het antibioticagebruik laag. Het totale gebruik in 2016 bij alle pluimveebedrijven bedroeg 1,20 DDDAS. Het gebruik is de laatste twee jaar iets toegenomen. Het derde keus middelengebruik is met 0,01 DDDAS zeer laag. In het rapport vindt u ook de cijfers over het gebruik van antibiotica in de verschillende deelsectoren.
Kalkoensector
Het gebruik van antibiotica in de kalkoensector bedroeg 27,58 DDDAS. Ten opzichte van vorig jaar is het gebruik van antibiotica gedaald met ongeveer 26%.
Antibiotica-aanpak
In de antibiotica-aanpak van de pluimveesector zijn per deelsector maatregelen geformuleerd, gericht op het terugdringen van het antibioticagebruik in het algemeen of specifieke antibiotica in het bijzonder (derde keus middelen, colistine). De basis van de aanpak is dat antibiotica ingezet moeten kunnen worden, indien nodig. Maatregelen mogen niet ten koste gaan van dierenwelzijn en diergezondheid. Er is speciale aandacht voor het relatief hoge derde keusmiddelengebruik bij opfokbedrijven (groot)ouderdieren vlees en bij kalkoenbedrijven.