Grondwater is een kostbare waterbron voor de pluimveehouderij. Maar in droge zomers lopen we steeds vaker het risico om deze bron uit te putten. Het is van cruciaal belang om in de toekomst voldoende zuiver drinkwater voor vleeskuikens te kunnen garanderen.
Regenwater gebruiken als drinkwater voor pluimvee vormt een verfrissend alternatief, maar brengt ook enkele vragen met zich mee. Het Proefbedrijf Pluimveehouderij heeft zich hierin vastgebeten binnen het Life ACLIMA-project (*). De resultaten zijn alleszins veelbelovend.
De belangrijkste vraag blijft: wat met de bioveiligheid?
Kippen hebben elke dag zuiver drinkwater nodig, en regenwater kan in contact komen met uitwerpselen van wilde vogels en neerdalend stof uit de stal en de omgeving. Om op een verantwoorde manier gebruik te maken van regenwater in een pluimveestal, moeten we het water zo zuiver mogelijk opvangen en bewaren. Denk daarbij aan goed onderhouden dakgoten en opslagputten die regelmatig gereinigd worden. Door de opslagputten ondergronds te plaatsen, blijft het water koel, waardoor de groei van bacteriën langzamer verloopt. Dit heeft een duidelijk positief effect op het kiemgetal in het water.
Zuiveringstrein
Hierna dient het water gezuiverd te worden. In de vleeskuikenstallen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij doen we dit via een ‘zuiveringstrein’: een trommelfilter, UV-desinfectie, chemische ontsmetting met waterstofperoxide, zand- en actieve kool-filter, nog een nadosering met waterstofperoxide en opnieuw UV-desinfectie. Het behandelde water werd, voorafgaand aan de experimenten, gedurende een jaar gemonitord en voldeed telkens aan de drinkwaternormen voor pluimvee. Tijd om het aan de kippen voor te schotelen.
Experimenteren
Het eerste experiment, in het voorjaar van 2023, was als een voorzichtige eerste slok van een nieuw drankje. Acht hokken met 1.530 Ross 308 kuikens werden in twee groepen verdeeld, waarbij de ene groep leidingwater dronk en de andere gezuiverd regenwater. Hierbij werd het regenwater pas vanaf dag 10 aan de kippen gegeven. In deze eerste ronde vonden we geen verschillen in productieresultaten (voer- en wateropname, voerconversie, eindgewicht,..) tussen de twee groepen.
Dankzij deze positieve resultaten volgden er nog twee rondes, maar deze keer kregen de kuikens vanaf dag 1 regenwater. Hier zagen we opnieuw geen verschillen in technische resultaten, behalve in de laatste ronde. Daar viel de groep met regenwater zelfs op door een significant lagere uitval. Een verrassing die we nog met een korreltje zout nemen, want het was slechts zichtbaar in één ronde. Wel kunnen we op basis van deze drie rondes zeggen dat regenwater geen negatief effect heeft gehad op de technische resultaten.
Verder werd er ook naar het comfort van de kippen gekeken. Het strooisel in de hokken en de gezondheid van de voetzolen bleven onveranderd, ongeacht de waterbron. De watermonsters werden ook grondig geanalyseerd en bleven netjes binnen de Belgische drinkwaternormen voor pluimvee, zowel voor regenwater als leidingwater.
Conclusie
Regenwater, mits goed behandeld, is een veelbelovende alternatieve drinkwaterbron voor vleeskuikens. Het is niet alleen goed voor de kippen, maar ook voor het milieu. Laten we onze kippen trakteren op een verfrissend glaasje regenwater. Proost!
In het kader van het Europees Life-project ACLIMA, wordt op het Proefbedrijf Pluimveehouderij uitgebreid onderzoek gedaan naar technieken om duurzaam om te gaan met waterverbruik. Het project ACLIMA wil land- en tuinbouwbedrijven ondersteunen om op een toekomstgerichte en duurzame manier antwoorden te bieden op de toenemende waterbehoefte en dalende waterbeschikbaarheid. In het kader van dit project demonstreert het Proefbedrijf Pluimveehouderij naast het hergebruik van reinigingswater van pluimveestallen ook technieken voor regenwaterbehandeling en monitort de waterbehoefte bij gebruik van waterkoeling. Voor meer informatie, klik hier.
Tekst en beeld: Neil Van den Broeck en Peter Bleyen – Proefbedrijf Pluimveehouderij