Half april werden de eerste testen uitgevoerd met de Zweedse vangmethode, een diervriendelijke manier van leghennen vangen en laden die voor minder stress in de stal zou moeten zorgen als er hennen met een teruglopende eierproductie worden afgevoerd. Die testen vonden plaats in de Rondeelstallen. Inmiddels zijn daar drie testronden afgewerkt en de conclusie van Frans Maas, die de testen uitvoerde en vanuit Rondeel Wintelre begeleidde, is dat de vangmethode inderdaad een positieve uitwerking heeft. “We gaan er dan ook gewoon mee door”, stelt hij samen met de Rondeelorganisatie vast.
Rondeel-directeur Peter Koelewijn is blij met de resultaten en de stap die gezet is richting het diervriendelijk vangen van leghennen die naar de slachterij moeten. Koelewijn: “Wij denken dat Zweeds vangen voor ons bedrijf het juiste is om te doen. Het is voor ons geen verkoopargument, want wij vinden het streven naar maximaal dierenwelzijn vanzelfsprekend. Onder integraal duurzaam verstaan wij niet alleen dierenwelzijn, maar ook milieuvriendelijk en maatschappij betrokken: Beter voor boer, burger en het beestje.”
Op basis van wetenschappelijk onderzoek (zie tabel 4 uit het WUR-onderzoek ‘Kip, ik heb je’) werd bij Rondeel besloten dat deze vangmethode ‘onomstotelijk bewezen diervriendelijker is’. Koelewijn: “De kip staat bij ons niet op de laatste plaats: Rondeel is immers ontworpen vanuit de natuurlijke behoeften van de kip. Rondeel is mede ontwikkeld vanuit de filosofie ‘vanuit de kip’ die ook achter de Zweedse methode zit; die Eyesonanimals onder de aandacht heeft gebracht.”
Foto: Eyesonanimals – Jack Tummers
Efficiënter
Komende tijd gaan ze bij Rondeel de ervaringen van de eerste testen op een rij zetten en nadenken over een efficiëntere inzet van de vangmethode, want pas als dat lukt zullen meer pluimveebedrijven bereid zijn de methode te omarmen. Zo verwacht Koelewijn: “Met name het efficiënter maken gaat ervoor zorgen dat er een praktisch haalbare methode ontstaat die samen met de gespecialiseerde kippenvanger Den Ouden verder kan worden uitgerold. Ook de Nederlandse Dierenbescherming steunt deze ontwikkeling. Pluimveehouders die behoren tot de Rondeel-organisatie ontvangen een (financiële) compensatie voor het ‘Zweeds vangen’. “Het kost nou eenmaal wel iets meer tijd, daarom werken we nu ook aan een manier om het proces minder tijdrovend te maken”, zo concludeert Koelewijn.
Opleidingen
Tot op heden is Rondeel de enige die de methode toepast, ook anderen toonden dit voorjaar al interesse en de verwachting is dat een nog efficiëntere werkwijze meerdere concepten gaat aanspreken: “De bij Rondeel opgedane kennis en ervaring is uitgewisseld met Eyesonanimals en Den Ouden. Alle documentatie is samengevat in een brochure. Pluimveehouders kunnen daarin lezen hoe het werkt en krijgen de mogelijkheid om een opleiding te volgen om één en ander onder de knie te krijgen. Ongetwijfeld zullen anderen diervriendelijke concepten, wellicht ook de gehele biologische sector, hun verantwoordelijkheid nemen en ons voorbeeld volgen”, zo besluit hij.
Foto's: Eyesonanimals – Jack Tummers