Vleeskuikenhouder Tjep Jorritsma uit Tzummarum heeft behalve vleeskuikens ook een voerfabriek en een biovergister, waarmee hij groene stroom levert aan maar liefst 5.200 huishoudens. Voor zijn 417.500 vleeskuikens, verdeeld over twaalf stallen, gebruikt hij al jaren de Fancom Farmmanager. Vijf jaar geleden heeft hij daaraan ook nog de eYeNamic gedragsmonitor toegevoegd en sindsdien heerst er bij Jorritsma – ondanks de capaciteit van zijn bedrijf – een gevoel van controle en rust.
“Iedere pluimveehouder met meer dan drie stallen zou een eYeNamic gedragsmonitor moeten overwegen, als hij écht van moment tot moment duidelijkheid wil over het welzijn van zijn dieren”, vindt Jorritsma. Hij is dan ook blij dat hij ruim vijf jaar geleden, met de hulp van Fancom distributeur Agrotechniek in Hoogeveen, de stap heeft kunnen maken.
Toch is het controlesysteem, dat via een aantal camera's in de nok van de stal de spreiding en activiteit van de kuikens registreert en vervolgens analyseert, niet alleen handig omdat het de capaciteit behapbaar maakt. Jorritsma vindt het vooral ook prettig dat hij de dieren kan bekijken zonder daarvoor de stal in te moeten. Wanneer hij in de stal aanwezig is, gedragen de kuikens zich tenslotte anders dan wanneer zij alleen zijn, en volledige rust hebben. Als hij alleen al de staldeur opent, reageren ze direct. Hierdoor is de situatie eigenlijk al niet meer kenmerkend voor de standaard situatie. Ook dit zorgt dat met het blote oog kijken een vertekend beeld oplevert.
“Dit systeem onthult de harde feiten, ongehinderd door emoties als hoop”
Door via het camerasysteem, en bijbehorende data analyse van de Fancom Farm Manager, het gedrag van de dieren te monitoren, blijft de rust in de stal bewaard en krijgt Jorritsma een plaatje dat echt representatief is. “Bovendien onthult dit systeem de harde feiten, ongehinderd door emoties als hoop. Iets waardoor je eigen oordeel soms natuurlijk wel wordt beïnvloed. Er staat tenslotte veel op het spel”, legt Jorritsma uit.
De ijskoude en glasheldere data geven hem ook de zekerheid om bepaalde beslissingen te nemen. Het uitstellen (of juist starten) van een behandeling met antibiotica bijvoorbeeld. “Met de zekerheid die het mij biedt, durf ik soms zelfs de veearts tegen te spreken”, vertelt Jorritsma smalend. Hij heeft wel eens van de veearts het advies gekregen antibiotica te gebruiken en besloot vervolgens zelf, aan de hand van data, hier nog even mee te wachten, ondanks de verhoogde uitval. Uiteindelijk heeft de situatie zich toen vanzelf weer hersteld, waardoor het antibioticagebruik helemaal achterwege kon blijven. Dit heeft Jorritsma's gevoel van controle over zijn bedrijf, en de rust die dit met zich meebrengt, alleen nog maar versterkt.
“Met de zekerheid die het mij biedt, durf ik soms zelfs de veearts tegen te spreken”
Op de vraag of hij nog iets zou willen veranderen, antwoordt Jorritsma dat het gedragsmonitor systeem zichzelf perfectioneert: “Toen het net geïnstalleerd was, werkte ik met een fictieve norm. Inmiddels 'weet' het systeem precies wat in mijn stallen normaal is, waardoor het razendsnel ook maar de kleinste afwijking kan vaststellen. En dat zal met de tijd, als de data toeneemt, alleen nog maar beter worden.” Als er dus nog iets verbeterd kan worden, dan zal dat hem in de mogelijkheid tot bijsturen zitten, die volgt wanneer er eenmaal een afwijking is geconstateerd. Concrete ideeën heeft hij hierover vooralsnog niet. Wel heeft hij besloten het gedragsmonitor systeem, dat op dit moment in een deel van zijn stallen wordt toegepast, uit te breiden naar alle twaalf stallen.