In augustus kwam het maandsaldo voor het leghennenbedrijf uit op 8.400 euro. Dat is 10.000 euro lager dan augustus vorig jaar en is het gevolg van lagere eierprijzen. Het saldo ligt nog wel boven het langjarig gemiddelde. De resultaten zijn berekend voor een gestandaardiseerd bedrijf met 50.000 scharrelhennen.
Lagere opbrengsten in de zomermaanden
De opbrengsten van eieren waren in augustus 8.000 euro lager dan dezelfde maand vorig jaar. Dit is het gevolg van 9% lagere eierprijzen in de traditioneel zwakkere zomermaanden door een lage eierconsumptie.
Dit jaar stelden consumenten vanwege de coronapandemie hun vakantie uit of vierden vakantie in eigen land. Dat hield de vraag naar eieren behoorlijk op peil. Europees gezien zijn er wel wat regionale verschuivingen, maar de totale consumptie bleef beter op peil dan normaal.
Na maanden van goede vraag en prijzen die duidelijk boven het niveau van vorig jaar lagen, daalden de eierprijzen voor leghennenhouders in augustus flink. Die prijsdaling is deels het gevolg van de grote hitte waardoor de consumptie achterbleef. Het prijsniveau van scharreleieren was in augustus 9% lager dan vorig jaar, maar lag nog wel iets boven het langjarig gemiddelde 2010-2019.
De voerkosten zijn 2% hoger dan vorig jaar. Begin dit jaar zijn de voerkosten wat opgelopen na de prijsdaling in de tweede helft van 2019. Sinds juni dalen de voerprijzen weer iets.
Saldo boven langjarig gemiddelde
Het voortschrijdend jaarsaldo bedroeg in augustus 297.000 euro per bedrijf. Dat jaarsaldo ligt 97.000 euro boven het langjarig gemiddelde. Sinds het dieptepunt in mei 2019 was er sprake van een opgaande trend tot en met juli.
Saldo vleeskuikens bijna gehalveerd door coronacrisis
In augustus kwam het maandsaldo van het vleeskuikensbedrijf ruim 12.000 euro lager uit dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat is het gevolg van de coronacrisis, waardoor de opbrengsten sterk daalden. Het saldo is gezakt naar 15.000 euro, waarbij geen positief inkomen meer wordt behaald. De resultaten zijn berekend voor een standaardbedrijf met gemiddeld 100.000 reguliere vleeskuikens, wat overeenkomt met bijna 120.000 opgehokte vleeskuikens per ronde.
Opbrengsten zakken fors door sterk gedaalde afzet
Vergeleken met mei vorig jaar was de contractprijs 9% lager, waardoor de opbrengsten 14.000 euro daalden.
De vleeskuikensector is hard getroffen door de coronacrisis, dier de opbrengstprijzen fors deed dalen. Vergeleken met augustus vorig jaar daalde de contractprijs ruim 8%, waardoor de opbrengsten 13.000 euro lager uitkomen voor het standaardbedrijf.
Door sluiting van restaurants en foodservice van 16 maart tot 1 juni stortte de afzet van kuikenvlees (vooral grillkippen) in. Het afzetverlies naar de horeca werd deels gecompenseerd door een grotere afzet via supermarkten, omdat consumenten meer zelf gingen bereiden. De verkoop van conceptkuikens in de supermarkten liep daardoor goed, maar de handel in reguliere kuikens daalde sterk.
Versoepelingen maatregelen gaven geen gehoopte verbetering
De markt is flink verstoord door de coronamaatregelen. En versoepelingen daarin, zoals heropening van de horeca op 1 juni en het openen van de Britse markt op 1 juli, brachten niet de gehoopte verbetering. Diverse landen importeren minder kuikenvlees uit Nederland. Vooral de afzet van filet naar Engeland wordt gemist, mede door de concurrentie van laaggeprijsd aanbod uit Polen. Er komt meer Pools kuikenvlees op de West Europese markt nu de Chinese markt voor Polen is gesloten. Dit geeft extra prijsdruk. Een deel van het vlees wordt daarom door slachterijen ingevroren. Sommige slachterijen willen in de huidige slechte marktsituatie contracten openbreken. Door de productie te beperken wordt gehoopt op marktherstel.
De voerkosten liggen in augustus iets lager dan dezelfde maand vorig jaar. In de loop van vorig jaar zijn de voerprijzen gedaald tot het dieptepunt in oktober, waarna een stijging optrad tot mei dit jaar door hogere prijzen van veevoergrondstoffen, vooral van soja. Vanaf juni zijn de voerprijzen iets omlaag gegaan.
Voortschrijdend jaarsaldo zakt verder weg
Na de tijdelijke verbetering van het voortschrijdende jaarsaldo in het eerste kwartaal, is vanaf april de negatieve trend weer ingezet. Het jaarsaldo komt in augustus uit op 232.000 euro. Dat ligt bijna 70.000 euro onder het langjarig gemiddeld voortschrijdend jaarsaldo. Dat is het laagste niveau sinds september 2013.
Bron: Agrimatie