De vleeskuikenhouderij klimt langzaam uit het dal. Het saldo vleeskuikens is in mei een kwart lager dan in dezelfde maand vorig jaar. De opbrengsten nemen toe, omdat de gevolgen van de beperkende maatrelen van de coronacrisis kleiner worden, maar de voerkosten stijgen flink. Het saldo is na aftrek van de overige kosten wel negatief. De resultaten zijn berekend voor een bedrijf met gemiddeld 100.000 reguliere vleeskuikens.
Hogere opbrengsten
De contractprijs van vleeskuikens is in mei 2021 7% hoger dan vorig jaar, waardoor de opbrengsten voor het standaardbedrijf 10.000 euro hoger uitkomen. Eind vorig jaar daalde de contractprijs naar een dieptepunt van 73 eurocent per kg. Sinds begin dit jaar is de prijs gestegen tot 84 eurocent per kg in mei 2021.
De kuikenmarkt kruipt uit het dal dat is veroorzaakt door de coronacrisis. Doordat het aanbod daalt en de vraag toeneemt, zijn de kuikenprijzen gestegen. Ook de vermindering van het Poolse aanbod en de seizoensmatig aantrekkende vraag, zorgen voor een positieve stemming op de kuikenmarkt. Het vooruitzicht op meer versoepelingen van de coronamaatregelen en mooier weer zal de consumptie van kuikenvlees een impuls geven.
Voerkosten vleeskuikens
De voerkosten liggen in mei 2021 op15.000 euro ofwel 17% hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Vanaf oktober 2021 zijn de prijzen van veevoergrondstoffen gestegen, met als gevolg een flinke prijsstijging van het vleeskuikenvoer. De voerkosten zullen verder stijgen doordat de prijs van sojaschroot in de afgelopen twee maanden met een derde gestegen. Ook de prijzen van granen stegen.
Voortschrijdend jaarsaldo zakt verder weg
Door de flinke daling van de saldi sinds maart vorig jaar is het voortschrijdend saldo gedaald naar 137.500 euro in mei. Dat ligt 189.000 euro onder het langjarig gemiddeld voortschrijdend jaarsaldo. Dit is het laagste niveau in de afgelopen tien jaar. In mei ligt het voortschrijdend jaarsaldo 1,89 euro onder het langjarig gemiddelde van 3,27 euro per vleeskuiken per jaar.
Bron: Agrimatie