De ervaring leert dat er met een uniform en constant stalklimaat betere technische resultaten behaald kunnen worden. Reden voor ITB Climate uit het Brabantse Boxmeer om systemen te produceren die volledig zijn afgestemd op pluimveestallen. En dat werpt zijn vruchten af.
Technisch salesmanager Jos Strijbosch ziet bij pluimveebedrijven waar ITB actief is dat er direct verbeterde resultaten te noteren zijn: “De groei- en voerconversie cijfers zijn een stuk beter en bij een goed geregeld stalklimaat kan er beter geventileerd worden. Hierdoor neemt de kans op ziektes af en vermindert het medicatieverbruik. Ook zijn er consequent lagere uitvalcijfers bij stallen met een uniform stalklimaat.”
De verklaring hiervoor ligt volgens Strijbosch in de rust bij vleeskuikens, leghennen of kalkoenen die in een stal worden gehouden met een constante temperatuur en minimale tocht. “Die rust en gelijkmatige temperatuurverdeling zorgt ervoor dat de dieren zich beter over de stal verspreiden waardoor ze beter bij de voer- en drinklijnen kunnen komen”, legt hij uit. Een goed voorbeeld is leghenbedrijf Van Bennekom in het Gelderse Lunteren die onlangs is overgeschakeld van gangbaar naar biologisch. “We hebben hier een warmtewisselaar geleverd voor het mestdrogen en de fijnstofreductie. Ook hebben we volledig uit kunststof (HDPE/PP/PVC) geproduceerde luchtinlaat- en uitblaaskokers geplaatst. Hierdoor roest het apparaat niet en is het bestand tegen schadelijke stoffen zoals, ammoniak in de stallucht en Uv-stralingen. Bovendien is het eenvoudig te reinigen.”
“Zestig procent lagere energierekening”
De ventilatiekokers van ITB hebben een levensduur van enkele tientallen jaren. Alle componenten zoals lichtfilters, geautomatiseerde vlinderkleppen of luchtverdeelsystemen worden door ITB volledig op maat ontworpen en geproduceerd. Daarnaast heeft ITB een breed aanbod van kunststof inlaatventielen die volledig op maat worden gemaakt. “We maken inmiddels meer dan vijfendertig jaar klimaatoplossingen voor de pluimveesector. We zijn continu bezig om de systemen te optimaliseren en aan te passen aan de eisen van de wetgevers qua luchthoeveelheid en fijnstof. De warmtewisselaar, die we bij Van Bennekom hebben geplaatst, behaalt gemiddeld een rendement dat oploopt tot meer dan tachtig procent. Hierdoor kan de energierekening tot zelfs zestig procent lager uitvallen.”
Geothermisch systeem
Dit wordt mede bereikt dankzij het geothermische systeem (GETS) waarbij ITB aardwarmte gebruikt om lucht geconditioneerd in de stal te brengen. Water dat door kunststof buizen loopt, wordt in de zomermaanden opgepompt om de inkomende lucht te koelen en in de winter om de lucht te verwarmen. Toch heeft nog lang niet elke pluimveestal een warmtewisselaar of vergelijkbaar klimaatsysteem die dit soort rendementen behaalt, maar dat is volgens Strijbosch slechts een kwestie van tijd. “Er zijn natuurlijk mensen die al enige jaren geleden een installatie hebben aangeschaft en die draaien daar gewoon op door. Maar iedereen die nu iets nieuws koopt vanwege bouw of renovatie van een stal komen vanzelf bij de nieuwere systemen uit en profiteren dan direct van de hogere rendementen.”
“Betere technische resultaten en goede kwaliteit”
ITB-technisch salesmanager Jos Strijbosch: “We zijn continu bezig om de systemen te optimaliseren en aan te passen aan de eisen van de wetgevers”
“Het gaat zeker de goede kant op wat dat betreft. Er is ook geen weg terug. De pluimveesector kenmerkt zich nou eenmaal door een grote hoeveelheid dieren op een relatief kleine oppervlakte te houden. Dat betekent veel uitstoot van fijnstof en dat moet goed worden afgevangen om nadelige gevolgen voor mens en dier te voorkomen. Bovendien zorgt de honderd procent vers aangezogen zuurstofrijke buitenlucht ervoor dat de technische resultaten, bij een bedrijf als Van Bennekom, verbeteren en kunnen zij hierdoor zeer goede kwaliteit eieren afleveren zonder afbreuk te doen aan het dierenwelzijn. Een echte win-win situatie.”