Pluimveehouders kunnen nu nog specifieker inzicht krijgen in de virusdruk in de schoongemaakte stal. De VIR-check is namelijk vernieuwd. Met de extra categorie – geel – krijgen dierenarts, voeradviseur en pluimveehouder meer handvatten om de bedrijfshygiëne gericht aan te pakken. Een verbetering van rood naar groen kan resulteren in een extra groei van wel 100 gram per kip per ronde.
Een lage virusdruk in de vleeskuikenstal is essentieel voor een goede opstart. Zo hebben de kuikens meer energie om te groeien. De VIR-check helpt pluimveehouders om die virusdruk in de stal vast te stellen. Via cloacaswabs bij tien kuikens van 6 of 7 dagen oud, meet de VIR-check de aanwezigheid en hoeveelheid van vijf besmettelijke en resistente virussen bij vleeskuikens.
Gerichte maatregelen
Blijken er veel virusdeeltjes van diverse virussen in de monsters te zitten, dan hebben die virussen de reiniging en desinfectie van de stal overleefd. De kuikens zijn dan al snel na binnenkomst blootgesteld aan ziektekiemen. De uitslag kan variëren van groen (schoon) tot rood (werk aan de winkel). Tot voor kort zat tussen groen en rood alleen de categorie oranje. De stal scoort op hygiëne dan slechter dan een derde van de pluimveebedrijven. Nieuw is dat er een categorie bij is gekomen: geel. Die score ligt rond het gemiddelde van pluimveebedrijven. Deze score geeft aan dat de desinfectie goed gaat, maar dat er nog winst te behalen valt. Samen met de dierenarts en de voeradviseur kan de pluimveehouder dan gerichte maatregelen nemen om tot betere resultaten te komen.
Samenwerking
De nieuwe categorie is het resultaat van een samenwerking tussen GD, ForFarmers De Hoop en enthousiaste dierenartsen. Ze vergeleken de resultaten uit de VIR-check met de technische resultaten van reguliere vleeskuikens.
Wat bleek? Koppels waarbij een lage VIR-checkscore werd vastgesteld (dus in een succesvol schoongemaakte en gedesinfecteerde stal kwamen), groeiden gemiddeld sneller dan rondes die een hogere VIR-checkscore hadden. Bij een rode VIR-checkscore was het verschil het grootst: deze koppels groeien gemiddeld 2,4 gram per dag minder dan koppels met een groene score.
Groeiwinst
Door deze gegevens met elkaar te vergelijken en te verwerken, kan de VIR-check nog specifieker inzicht geven in de virusdruk in de vleeskuikenstal. De score maakt concreet welke groeiwinst er gemiddeld te behalen valt met het verbeteren van de hygiëne tijdens de leegstand.
- Groen
Deze score geeft aan dat de reiniging en desinfectie van het bemonsterde hok grondig en succesvol was. Gemiddeld vertonen koppels vleeskuikens met een groene VIR-check-score de hoogste daggroei en de laagste uitval en voederconversie. - Geel
Deze score ligt rond de gemiddelde score van pluimveebedrijven. Gemiddeld groeien koppels vleeskuikens met een gele VIR-check-score 0,8 gram per dag minder dan koppels met een groene score. - Oranje
Deze score is hoger dan gemiddeld en laat zien dat de reiniging en desinfectie onvoldoende succesvol was en verdere aandacht behoeft. Gemiddeld groeien koppels vleeskuikens met een oranje VIR-check-score 1,6 gram per dag minder dan koppels met een groene score. - Rood
De VIR-checkscore is erg hoog en geeft aan dat de reiniging en desinfectie niet succesvol was en verdere aandacht behoeft. Gemiddeld groeien koppels vleeskuikens met een rode VIR-check-score 2,4 gram per dag minder dan koppels met een groene score.
Onderste uit de kan
Met de VIR-check halen pluimveehouder, dierenarts en voeradviseur het onderste uit de kan. Het is dé test om te beoordelen of het schoonmaken en desinfecteren van een stal is gelukt. Door inzichtelijk te krijgen waar de problemen liggen, wordt het makkelijker om virussen aan te pakken.
Bron: GD