Vleeskuikenhouder Ramon Harmes in Klazienaveen test op zijn bedrijf een drooginstallatie die pluimveemest verbrandt. De verwerkingslijn brengt op zijn eigen erf een stabiele reststroom volledig tot waarde zonder dat Harmes afvoerkosten voor de mest maakt.
De lijn die bij het Drentse bedrijf in een loods is opgebouwd moet de mest van zo’n 300.000 vleeskuikens verwerken, goed voor ruim 2500 ton mest per jaar. De mest wordt verbrand in een computergestuurde roterende verbrandingskamer met een keramische binnenkant. De warmte die hierbij vrijkomt verwarmt de stallen van Harmes en droogt de resterende mest. Van het overige aandeel worden mestkorrels gemaakt. Met de verwerkingslijn, ontwikkeld samen met Daniels Smart Energy en een Duitse machinefabriek, kunnen vleeskuikenbedrijven mest met verbranden tot waarde brengen.
Besparen op mestkosten
Ramon Harmes denkt met de mestverbranding zeventien euro per ton mest te besparen. “Ik bespaar op de mestkosten omdat alle mest hier wordt gedroogd. Een derde van de mest wordt verbrand en gedroogd, terwijl twee derde wordt afgevoerd en tot mestkorrels wordt verwerkt.”
Hij merkt bij de eerste testervaringen dat het belangrijk is om de verbranding en de uitstoot van de kachel goed te controleren om aan de emissienorm te voldoen. “De mest moet daarom homogeen en prima van kwaliteit zijn om goed te drogen. Een constante input en juist afstellen van de kachel zijn belangrijk voor de installatie.” De test met de innovatieve werkingslijn duurt enige maanden. Dit najaar wordt er bij Harmes een open dag georganiseerd.
Voordat de pluimveemest de verbrander in gaat, wordt deze gedroogd tot 85 procent droge stof. Daar is na drogen nog 1500 ton van over. De overige 1000 ton wordt afgezet voor de productie van mestkorrels. Harmes: “Pluimveemest is zeer eenvoudig te verwerken en van prima kwaliteit met goede gehaltes aan fosfaat, stikstof en kalium. De stroom kan dus goed worden vermarkt. Een plus, want de mestproblematiek in Nederland wordt alleen maar groter”, verwacht hij.
De kuikenhouder bespaart met de installatie ook zo’n 150.000 euro op gas en transportkosten per jaar. De totale investering van circa 1 miljoen euro verwacht hij in ongeveer zeven jaar terug te kunnen verdienen. Harmes maakte gebruik van investering- en productiesubsidies zoals Green Deal die hij van de provincie Drenthe ontving bij de ontwikkeling van de lijn.
De verbrander die de gedroogde kuikenmest van vleeskuikenbedrijf Ramon Harmes verbrandt heeft een roterende verbrandingskamer bekleed met keramiek. Dit proces wekt energie op die wordt opgeslagen in een buffervat met isolatie. De energie wordt ingezet voor verwarming van stallen.
Pluimveemest verbranden als reststof
De verbrander bij Harmes zet mest op eigen erf om in energie die weer op het bedrijf wordt gebruikt. De reststroom verdwijnt niet elders in een keten, maar komt grotendeels als energie weer bij de ondernemer. Dit is een voorbeeld van circulaire economie dat wettelijk is toegestaan als verbranding van reststof.
Het verbranden van pluimveemest op boerderijschaal mag namelijk sinds enkele jaren als het verbranden van een reststof worden beschouwd en is daarmee qua emissieregelgeving te vergelijken met het verbranden van hout. Het verbranden van andere soorten mest, zoals van runderen en varkens, wordt echter nog gezien als het verbranden van afvalstof. Hieraan worden veel hogere emissie-eisen gesteld.
Stabiele reststroom verwaarden
Een verbrander voor pluimveemest betekent een efficiënte en rendabele oplossing voor het duurzaam in een gesloten keten verwerken van een omvangrijke reststroom die iedere zeven weken op pluimveebedrijven vrijkomt. Deze stabiele reststroom kan volledig tot waarde worden gebracht zonder dat er afvoerkosten aan de orde zijn. Moet er meer mest worden verwerkt dan er voor energie op het bedrijf nodig is, dan kan dit volume worden verkocht voor de productie van mestkorrels.
Duurzaam mestverwerken in eigen beheer draagt tevens bij aan de CO2-reductie. Pluimveeondernemers hoeven geen fossiele brandstoffen of gas meer in te kopen en geen mest meer te laten afvoeren en zorgen dus voor minder transportbewegingen. Wel kunnen zij de mineraalrijke as voor verkoop laten afvoeren.