Pluimveehouder Koen van den Berg heeft samen met zijn vader een vleeskuikenbedrijf in Langenboom waar ze onlangs twee overdekte uitlopen aan de stallen hebben gebouwd. De pluimveehouders geven een inkijk in de keuzes die ze hebben gemaakt en de procedures die nodig zijn om een uitloop te kunnen en mogen realiseren.
“We hadden voorheen een bedrijf met 50.000 reguliere vleeskuikens en een paar hectare akkerbouw”, vertelt Koen van den Berg. “In 2021 ben ik bij mijn vader in het bedrijf gekomen en in 2022 zijn we gestart met het 1-ster Beter Leven concept. Omdat ons bedrijf te klein is om volledig thuis te blijven werken, heb ik daarnaast nog een baan als adviseur bij Agra-Matic. Dit is goed te combineren. In het weekend, de avonden en wanneer de kuikens geleverd zijn, werk ik thuis. De rest doet mijn vader.”
Vergunningverlening voor uitloop
“Bij ons duurde het anderhalf jaar, voordat de vergunning werd verleend. Als de uitbouw binnen het bouwblok kan worden gerealiseerd, dan heeft dat de voorkeur, omdat de procedure bij de gemeente dan korter is. Vaak kan worden volstaan met een milieumelding en kan de uitloop bouwvergunningsvrij worden opgericht.”
“De aanpassingen moeten natuurlijk wel voldoen aan de brandveiligheidsvoorwaarden, het bouwbesluit en de milieuvoorwaarden. Een vergunningaanvraag is dus bedrijfsspecifiek. En per gemeente of provincie gelden er andere voorwaarden én doorlooptijden.”
Plannen maken
“Toen we de keuze hadden gemaakt om een overdekte uitloop te bouwen, zijn we eerst zelf gaan meten en tekenen om te bekijken hoe we konden voldoen aan de voorwaarde van minimaal twintig procent van de staloppervlakte als uitloop. Vaak loop je dan al tegen bepaalde zaken aan.”
“Bij ons stonden bijvoorbeeld de voersilo’s en een warmtewisselaar in de weg. De voersilo’s hebben we verplaatst naar de achterzijde van de stal, daardoor moesten de voerlijnen, hoppers en voerinstallatie worden omgedraaid. Ook de ventilatie en bijbehorende stofvangbak moesten worden aangepast. Een bestaande wisselaar hebben we 180 graden gedraaid zodat de uitloop acht meter langer kon worden. Die ruimte hadden we nodig.
“Doordat we ondernemen in Noord-Brabant, gelden er voor ons strengere eisen. Voordat we aan de slag konden, hebben we dan ook een extra wisselaar moeten plaatsen. Hierdoor voldoen we aan het Stallenbesluit dat in deze provincie geldt. Al met al zijn we ruim een half jaar, tussen de rondes door, bezig geweest met de voorbereidingen.”
Twee uitlopen
“We hebben inmiddels een overdekte uitloop tussen de stallen gebouwd en eentje rechts naast een stal. Bij de uitloop tussen de stallen in hebben we gekozen voor een opening van één meter aan twee zijden voor voldoende daglicht en luchtdoorlatende oppervlakte. Een plat dak was de meest praktische en betaalbare oplossing. Voor het aanzicht van het bedrijf hebben we de voorgevel mooi afgewerkt met een puntje.”
“Dankzij een geperforeerde damwand hebben we met het schoonspuiten een vaste kant. Als de stal in de wind staat, kan je er nog voor kiezen om er een rolgordijn voor te hangen.”
Klimaat reguleren
“Zodra de luiken naar de uitlopen opengaan, wordt de onderdrukregeling automatisch wat verlaagd. Hierdoor komt de lucht veel rustiger de stal in. In de eerste drie levensweken en ’s nachts werkt de onderdrukregeling zoals eerder ook het geval was. In combinatie met beide warmtewisselaars zorgt dit voor een goed en stabiel stalklimaat.”
“Om dit op een goede manier te regelen heb ik contact gezocht met klimaat- en vleespluimveespecialist Rens van Berkel van De Heus. Hij had bij een andere vleeskuikenhouder met dezelfde klimaatcomputer goede ervaringen. Aangezien ik overdag vaak van huis ben, wordt het klimaat volledig automatisch gestuurd.”
8 praktische tips voor een uitloop realiseren
- Houdt er rekening mee dat er bij het bouwen van een uitloop tussen twee stallen aanzienlijk meer handwerk nodig is, omdat er vaak te weinig ruimte is om machinaal te kunnen werken.
- Zorg voor voldoende spoelwaterputjes en voldoende afschot voor de afvoer van hemelwater. Vaak is een flinke bakgoot nodig om te voorkomen dat het water tijdens een stortbui de uitloop instroomt.
- Zorg ervoor dat de uitloopluiken niet te laag zitten. Daarmee voorkom je dat het strooisel tijdens schoonmaakwerkzaamheden in de luiken wordt geschoven.
- Plaats waar mogelijk een uitloopluik in de hoek van de uitloop. Dan kan je ’s avonds de kuikens makkelijk via de hoek de stal in loodsen.
- De luiken kan je automatisch open en dicht laten gaan met een klok op de liermotor. Door de laatste paar luiken los te koppelen, kunnen deze handmatig gesloten worden wanneer je alle kuikens naar binnen hebt gelaten.
- Door een schemerschakelaar aan te sluiten op de lampen in de uitloop voorkom je dat de kuikens stil gaan zitten als het donker wordt en je ze niet meer naar binnen krijgt.
- Veel technieken kunnen tegenwoordig van een afstand worden gecontroleerd en bijgestuurd. Automatiseren geeft rust.
- Kiest u voor in eigen beheer bouwen of uitbesteden? Door zelf veel te doen kun je veel besparen.
Bron: De Heus Voeders