Voetzoollaesies zijn een belangrijke dierwelzijnsparameter en zorgen regelmatig voor problemen. Tijdens het webinar bespreken Naomi de Bruijn (GD), Lotte Kroeze (Plukon) en Ruud van Wee (ForFarmers) onder andere hoe en wanneer voetzoollaesies ontstaan, wat de gevolgen zijn en hoe u laesies voorkomt.
Voetzoollaesies
Een belangrijke paramater voor het dierenwelzijn zijn de voetzoollaesies. Dieren die last hebben van aangetaste voetzolen worden minder bewegelijk. Dit heeft als gevolg dat de de voer- en wateropname verminderd, waardoor er een groeiachterstand ontstaat. Ook is een beschadigde voetzool een ingang voor verschillende bacteriën en ziekteverwekkers, met mogelijk verhoogde uitval of afkeur als gevolg.
Oorzaken
Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen uitoefenen op de voetzolen van de vleeskuikens. Bij veel problemen is de oorzaak vaak te vinden in een slechte kwaliteit strooisel, de ventialtie of de voerkwaliteit. Maar ook veranderingen in het weer, of slecht verlichte plekkenin de stal kunnen invloed hebben op het gedrag van de dieren en dus problemen met de voetzolen veroorzaken.
Webinar
Het webinar wordt gehouden op woensdag 16 september van 13.00 tot 14.00 uur. De eerste 10 deelnemers die zich inschrijven voor het webinar, kunnen gratis een VIR-check laten uitvoeren bij Royal GD. De VIR-check is dé test om, na het desinfecteren, de virusdruk in een vleeskuikenstal vast te stellen. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Aanleiding
- Achtergrond: veterinair, dierwelzijn
- Praktische tips, stalmanagement
- Persoonlijk verbeterplan
Aanmelden
Aanmelden kan via het formulier op deze pagina.
Bron: GD en ForFarmers