In de maanden februari en maart steeg de prijs van rundvlees met 4% en stegen de prijzen van brood, aardappelen, melk, eieren, varkensvlees, fruit en groenten met 1%. Alleen de prijs van pluimveevlees daalde met 2%. Alle prijzen liggen nog steeds op een hoog niveau.
In de aanvoerketens van pluimveevlees, rundveevlees en varkensvlees liggen de prijzen ook hoger dan in januari. In de pluimveevleesketen stegen de opbrengstprijzen voor de veehouder en de slachterij met rond de 2%; in de rundvleesketen steeg de opbrengstprijs met ruim 1% voor de slachterij en 5% voor veehouder. Ook in de varkensvleesketen is de negatieve trend omgeklapt en zijn prijzen gaan stijgen. De industrieprijs ligt 4% hoger dan in januari en de prijs voor de veehouders 6% hoger. Vooral een lager aanbod op Europese markt speelt daarbij een rol in deze ketens.
Hoewel de prijs van brood steeg, net als de opbrengstprijs voor industriële bakkerijen, zagen telers een flinke daling in de prijs van tarwe. De opbrengstprijzen van de aardappelverwerkende industrie en de zuivelindustrie lagen respectievelijk 5% en 1% lager dan in januari.
Dit blijkt uit de tweemaandelijkse toelichting op de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS.
Bron: Agrimatie