Na diverse signalen van pluimveedierenarts over klinische verschijnselen bij vleeskuikens passend bij de ziekte van Marek, is onlangs bij twee inzendingen naar de sectiezaal van GD het Marek-virus aangetoond met behulp van PCR-onderzoek.
In beide gevallen ging het om vleeskuikens van een traaggroeiend ras. In één koppel van 29 dagen leeftijd werd het virus aangetroffen in combinatie met bacteriële botontsteking die de locomotieproblemen deels kan verklaren, in het andere oudere koppel (47 dagen leeftijd) kon geen andere aannemelijke oorzaak voor de verschijnselen worden aangetoond.
De ziekte van Marek is de meest voorkomende lymfoproliferatieve (tumorvorming uitgaande van het lymfoïde weefsel) aandoening bij pluimvee. Het virus is algemeen voorkomend en infecties bij commercieel pluimvee zijn bijna niet te voorkomen. Door vaccinatie op de broederij, wordt de schade door Marek in bij bedrijfsmatig pluimvee zo veel mogelijk beperkt. Vaccinatie van vleeskuikens wordt in West-Europa niet uitgevoerd.
Ondanks dat zijn uitbraken van de ziekte van Marek bij vleeskuikens uitzonderlijk. De ziekte manifesteert zich klinisch niet voor de leeftijd dat de dieren geslacht werden. In de vleeskuikenconcepten waarin de dieren ouder worden dan 42 dagen, maar eventueel ook op jongere leeftijd, dient rekening gehouden te worden met klinische verschijnselen van de ziekte van Marek. Ter preventie moet gedacht worden aan goede reiniging en desinfectie om het besmettingsrisico op hele jonge leeftijd te verkleinen of, in het uiterste geval, vaccinatie.
Bron: De Gezondheidsdienst voor Dieren