Onlangs besloten Theo en Sonja Koekkoek uit het Brabantse Almkerk om gedeeltelijk over te stappen van scharrelkippen naar een vrije-uitloop. Het pluimveebedrijf heeft een vergunning voor 40.000 kippen, maar dat aantal is in de nieuwe situatie lager. In verband met de beperking van de huiskavel kunnen er maximaal 10.000 vrije uitloop- en 24.000 scharrellegkippen worden gehouden. “Sinds deze ronde is één stal vrije-uitloop geworden.”
Positieve reacties om switch
Het legaantal is goed, de (schilkwaliteit) schaalkwaliteit en het gewicht is bij zowel de witte (Lohmann) LSL scharrelkippen als bij de bruine Lohmann uitloopkippen zeer goed. Sonja Koekkoek doet de sortering van de eieren en tot nu toe is ze zeer content met de verandering op het bedrijf: “Deze overstap is niet per se gedaan omdat ze daar voorstander van zijn, maar puur omdat daar meer vraag naar is en er een betere eierprijs voor is. Het bevalt ons prima. Het is een heel andere manier van werken, maar ook heel leuk om te zien. Ook de mensen in de omgeving reageren heel positief om de ommezwaai.” Het bedrijfsresultaat van vrije uitloop ligt over het algemeen iets lager, maar de verkoop in de eierautomaat is weer hoger. “Per saldo is de opbrengst min of meer gelijk.”
Foto: Sonja Koekkoek sorteert de eieren van de witte LSL scharrelkippen
Smaakverschil
In de eierautomaat liggen zowel bruine uitloopeieren als witte scharreleieren. Kan Koekkoek merken dat de consument een bepaalde voorkeur heeft? “Nee, we zien dat de witte eieren net zo goed weggaan als de bruine vrije-uitloopeieren. Er komen ook geen reacties over een verschil van smaak. We hebben dat weleens geprobeerd uit te testen, maar de mensen proeven het verschil niet.” Volgens de Brabanders is dat zogeheten smaakverschil voor een groot deel gebaseerd op suggestie: “Ze krijgen hetzelfde voer, alleen de één loopt buiten en de andere niet. Wij proeven zelf het verschil ook niet.”
Kwetters
De grote bulk van de eieren die de witte en bruine Lohmann kippen leggen worden sinds jaar en dag opgehaald door Kwetters, één van de grootste leveranciers van eieren in Europa. En dat is nadat een deel vrije uitloop is geworden niet anders: “Het is onze vaste afnemer. Dat bedrijf zit in Veen en dat is hier vlakbij. We kiezen er bewust voor om met mensen samen te werken die we goed kennen en waarmee we een warme relatie hebben opgebouwd.”
Vogelgriep Italië
De afgelopen jaren waren niet gemakkelijk voor de sector en dat hebben ze bij Koekkoek ook gemerkt, toch zijn ze nog heel voorzichtig met hun verwachtingen voor de toekomst. De prijzen zijn weliswaar goed, maar of het ergste al achter de rug is? “In Italië is weer een vogelgriepvariant ontdekt, dus we houden ons hart vast. Dat heeft nu nog niet zo’n effect op Nederland, maar het moet niet te dichtbij komen. We volgen die ontwikkelingen dan ook op de voet. De marges zijn de afgelopen jaren gemiddeld te laag geweest en er moet niet nog een tegenslag bijkomen.”
Bloedluisbestrijding
Het recente nieuws over mogelijke residuen als gevolg van bloedluisbestrijding baart Koekkoek dan ook zorgen. Theo Koekkoek: “Gelukkig is dat op ons bedrijf niet aan de orde. Maar het had ook zomaar wel gekund, de bestrijding van bloedluis door het inmiddels bekende bedrijf werd ook op ons bedrijf genoemd als zeer goed en effectief middel door verschillende erfbetreders. Maar zoals mijn dierenarts altijd zegt: als een middel heel goed werkt tegen bloedluis moet je wantrouwend worden.”