Sinds 26 oktober geldt een ophokplicht voor pluimvee in Nederland. Dat betekent dat vrije-uitloopeieren per 16 februari als scharrelei moeten zijn afgewaardeerd. Dan verloopt namelijk de 16-wekentermijn die in EU-handelsnormen voor eieren is vastgelegd. Pluimveehouders en ketenpartijen maken zich ernstig zorgen over de gevolgen van deze afwaardering voor pluimveehouders met vrije-uitloopkippen. Daarom stuurt LTO Nederland/NOP samen met de NVP en andere sector- en ketenpartijen in de pluimveehouderij een brief naar minister Staghouwer van LNV om er in Europa voor te zorgen dat de 16-wekentermijn voor dit jaar buiten werking wordt gesteld.
“Voor pluimveehouders met vrije-uitloopkippen kan de schade oplopen tot duizenden, zo niet tienduizenden euro per maand”; zegt Kees de Jong, voorzitter van de LTO/NOP-vakgroep Pluimveehouderij. “Deze ondernemers hebben grote investeringen gedaan om te voldoen aan de maatschappelijke vraag naar het vrije-uitloopei. Ze doen hun uiterste best om vogelgriep buiten de staldeuren te houden, maar het mag niet zo zijn dat de 16-wekentermijn hun bedrijf de kop gaat kosten.”
Bestaansrecht vrije-uitloopei onder druk
De Jong vindt het van groot belang dat er in de EU anders wordt omgegaan met de wijze waarop eieren van vrije-uitloopkippen na 16 weken ophokperiode verhandeld mogen worden. De Jong: “De hogere kostprijs voor vrije-uitloopeieren moet terugverdiend worden door een hogere opbrengstprijs. Echter, doordat de vrije-uitloopeieren na 16 weken-ophokplicht moeten zijn afgewaardeerd naar scharreleieren, valt die hogere opbrengstprijs grotendeels weg. Zonder die meerprijs vrezen ze voor het bestaansrecht van vrije-uitloopkippen in Nederland.”
Solidariteits-ei
Diverse Nederlandse retailers hebben gelukkig aangegeven bereid te zijn de afgesproken inkoopprijs te willen blijven betalen aan hun leveranciers; het zogenaamde ‘solidariteits-ei’, maar voor het merendeel van de eieren is dit niet van toepassing.
Vorig jaar werd de termijn van 16 weken in Nederland vele weken overschreden. Nu dreigt deze termijn opnieuw overschreden te worden. Dat geeft grote financiële consequenties en brengt de toekomst van het vrije-uitloopei en het bestaansrecht van deze groep pluimveehouders, ernstig in gevaar. Vrije-uitloopeieren verdwijnen uit de winkelschappen en consumenten zullen kiezen voor andere eieren. Gevolg is een langdurige daling van het marktaandeel voor de vrije uitloop eieren.
Oproep aan minister
Sectorpartijen LTO Nederland/NOP en NVP hebben samen met ketenorganisaties Anevei, CBL en FNLI een brief gestuurd naar minister Staghouwer van LNV om de zorgelijke situatie onder de aandacht te brengen. De Jong: “Wij roepen de minister op om bij zijn EU-collega’s en bij de Europese Commissie te pleiten de 16-wekentermijn bij een ophokplicht dit jaar niet van toepassing te laten zijn en de huidige vogelgriepsituatie in Europa als een calamiteit te zien, vanwege de grote impact op de productie en afzet van eieren. Als dat niet gebeurt, vrees ik voor het voortbestaan en het draagvlak bij pluimveehouders voor het vrije-uitloopei.”
De vogelgriepsituatie in Europa is dit jaar uitzonderlijk, zoals ook het Duitse Friedrich Loeffer Instituut onlangs al aangaf. Er zijn extreem veel dode wilde vogels gevonden en helaas volgen er nog steeds nieuwe besmettingen bij pluimveehouders. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. De pluimveesector onderschrijft de noodzakelijke (hygiëne)maatregelen, inclusief ophokplicht, zolang de virusdruk in de natuur hoog blijft.
Bron: LTO Nederland