De consumentenprijsindex van eieren is in augustus-september met ruim 4% gedaald. De index stond in september op 126 punten (2020=100). De prijzen bij de eierhandel zijn ongeveer gelijk gebleven: de index bleef 155 punten. De af-boerderijprijs voor de pluimveehouders zijn na een duidelijke daling in de zomer nu weer gestegen: met een stijging van 5% kwam de index in september uit op 155 punten. Deze prijsstijging past in het normale seizoenspatroon.
Prijsontwikkeling
De consumentenprijsindex is in de periode juli tot en met september ruim 4% gedaald, naar 126 punten (2020=100). In dezelfde periode zijn de af-boerderijprijzen van eieren gestegen. De consumentenprijzen reageren heel geleidelijk en vertraagd op de vaak aanzienlijke prijsschommelingen bij de pluimveebedrijven en in de eierhandel.
De index voor de afzetprijzen van de eierhandel is in juli-september ongeveer gelijk gebleven, op 155 punten. De prijsindex voor de afzet naar het buitenland (niet in de figuur) is in dezelfde periode met 3% gestegen.
De prijsindex af-boerderij was in september 155 punten: dat is een stijging van 5% ten opzichte van juli. Deze prijsontwikkeling past in het normale seizoenspatroon: na de zomer gaan de prijzen meestal weer omhoog. De eierprijzen liggen nog altijd op een relatief hoog niveau, en zijn voor de meeste bedrijven ruim kostendekkend. De prijzen zijn overigens wel ongeveer 10% lager dan in september vorig jaar. De voerprijzen zijn in juli-september nauwelijks veranderd.
De prijsindex af boerderij heeft betrekking op reguliere scharreleieren die naar de foodservice gaan of worden geëxporteerd, terwijl de Nederlandse supermarkten bijna uitsluitend eieren met een keurmerk verkopen. Dat zijn dan vooral het Beter Leven keurmerk met 1 ster (scharreleieren met overdekte uitloop), 2 sterren (vrije-uitloopeieren) of 3 sterren (vooral biologische eieren). Deze eieren worden door de leghennenhouders voornamelijk middels contracten met een vaste prijs verkocht. De weergegeven indexen van de consumentenprijs (eieren met keurmerk) en de af-boerderijprijs (reguliere scharreleieren) zijn dus niet direct met elkaar te vergelijken.
Bron: Agrimatie